«Ori muncesc, ori pleacă acasă!»

c14-actu-1.jpg

De când a preluat mandatul, Răzvan Cuc a luat la pas mai toate șantierele autostrăzilor
Foto: Ministerul Transporturilor

Autostrăzile în România se fac în ritm de melc. Firmele străine câştigă licitaţiile, după care uită să mai pună osul la treabă. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a verificat şantierul Autostrăzii Sebeş-Turda şi a fost nemulţumit de ce a găsit. El i-a ameninţat pe grecii de la Aktor că dacă nu muncesc, pleacă acasă.

Avem puţin peste 800 de kilometri de autostradă şi de la an la an autorităţile se chinuiesc să mai inaugureze câteva porţiuni. Până la finele anului 2019, au în plan să deschidă circulaţia pe loturile 1 şi 2 ale Autostrăzii Sebeş-Turda.

Dar promisiunile venite din partea constructorilor nu au de-a face cu realitatea. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost pe data de 21 martie să verifice stadiul lucrărilor şi l-a ameninţat pe constructor că dacă nu munceşte, pleacă acasă. 

c24-actu-2.jpg

Loturile 1 și 2 din Autostrada Sebeș-Turda ar trebui să fie gata la sfârșitul anului, dar lucrările merg încet
Foto: Ministerul Transporturilor

”Sunt nemulţumit cu privire la stadiul lucrărilor de pe lotul 2. Luni, 25 martie, îi voi invita la sediul ministerului. Am spus: nu vreau să vină nimeni din România, nu mă interesează reprezentatul local cine este pe şantier, vreau să vină cel de la firma mamă din Grecia, să vorbesc cu el. Ca să văd exact care sunt problemele lor. Înţeleg că au nişte probleme financiare. Bun. Eu pot să înţeleg că le au, dar în contextul în care tu din România ţi-ai luat toţi banii, plăteşte subcontractorii români. Şi bagă-i la lucru. Sunt undeva la 100 de firme care au avut lucrări cu firma respectivă şi nu au fost plătiţi. E un lucru care mă doare ca român. Am înţeles că tolerăm anumite lucruri, dar până la un punct. Nu mai stau să aştept promisiuni, pentru că am văzut unde duc. De obicei, se finalizează în unele claim-uri, adică bani nemunciţi. Unele firme vin şi, în loc să se mobilizeze conform promisiunilor pe care şi le-au luat în contracte, încep şi studiază câteva clauze din contract şi vin să facă tot felul de claim-uri. Mesajul meu pe care antreprenorii trebuie să-l înţeleagă, este unul foarte clar: ori se mobilizează şi muncesc, ori pleacă acasă”, a declarat demnitarul. 

c34-actu-3.jpg

Loturile 1 și 2 din Autostrada Sebeș-Turda ar trebui să fie gata la sfârșitul anului, dar lucrările merg încet
Foto: Ministerul Transporturilor

Până la finele acestui an, Cuc şi-a luat angajamentul să inaugureze 180 de kilometri de autostradă. Ministrul a spus că estimarea include loturile 1 şi 2 Sebeş-Turda, loturile 3 şi 4 Lugoj-Deva, precum şi Câmpia Turzii - Târgu Mureş.

Lucrările la Autostrada Unirii au început cu o pauză

Autorităţile au anunţat că lucrările la Autostrada Moldova au început pe 8 martie cu Varianta Ocolitoare a Municipiului Bacău, care face parte din acest proiect. 

Dar iată că după câteva zile de lucru, muncitorii au părăsit şantierul şi au intrat în libere. 

c44-actu-4.jpg

Muncitorii au oprit lucrul pe Centura Bacău
Foto: Ministerul Transporturilor

”Antreprenorul Spedition UMB a informat CNAIR că începând din 21 martie lucrările se opresc până pe 26 martie, motivul fiind faptul că muncitorii antreprenorului sunt în săptămâna liberă. Precizăm că în cele trei săptămâni dintr-o lună, în care se lucrează în câte două schimburi, programul de lucru este luni- sâmbătă, inclusiv”, au precizat reprezentanţii CNAIR. Cât timp stau acasă, utilajele sunt garate în puncte special amenajate pentru a fi păzite. Autostrada Moldova va străbate judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi şi va avea o lungime totală de 320 de km.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1