Opincarul care a numit-o «gospodină» pe Jill Biden: «Era ca o româncă adevărată»

Ultima actualizare:

    2014. Alexandru Ilinca, respectuos cu oaspetele de peste Ocean
2014. Alexandru Ilinca, respectuos cu oaspetele de peste Ocean

Ultimul opincar din Oltenia îşi aminteşte cu drag întâlnirea cu actuala Primă Doamnă a SUA. Aflată într-o vizită în România, acum şapte ani, Jill Biden i-a admirat măiestria lui nea Ilinca. Meşterul a comparat-o pe soţia lui Joe Biden cu o gospodină.

Episod inedit în 2014! Jill Biden a vizitat România, alături de soţul său, la acea vreme vicepreşedinte al SUA. Programul a cuprins şi Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, unde actuala Primă Doamnă s-a declarat fascinată de ţara noastră şi de tradiţii.  

Presa a relatat atunci câteva secvenţe amuzante din timpul vizitei la muzeu: un meşter popular, şugubăţ din fire, a comparat-o pe soţia lui Joe Biden cu o „gospodină”. Este vorba despre Alexandru Ilinca, în vârstă de 66 de ani, din Râmnicu Vâlcea, cunoscut drept „ultimul opincar din Oltenia”. Acesta e unul dintre cei mai îndrăgiţi meşteri populari din România şi a avut ocazia, de-a lungul timpului, să cunoască şi să încalţe cu opinci personalităţi ale lumii. Printre numele mari se numără Prinţul Charles şi preşedintele francez Emmanuel Macron. 

Nea Ilinca, aşa cum îl alintă cunoscuţii, este deseori chemat în emisiuni TV. De asemenea, el e invitat special la toate evenimentele importante organizate la Muzeul Satului. Aici a cunoscut-o şi pe Jill Biden, care avea să devină Prima Doamnă a Americii. Aceasta a venit însoţită de Maria Băsescu, pe atunci Prima Doamnă a României. Opincarul rememorează acea întânire de pomină. „Domnul Băsescu şi domnul Biden şi-au trimis cu delegaţia oficială doar soţiile”, mărturiseşte meşterul pentru adevarul.ro.  

Cele două doamne şi întregul alai au trecut pe la mai toţi meşterii populari. Nea Ilinca n-a ratat ocazia unor fotografii şi l-a rugat pe un agent să facă poze. „M-au întrebat reporterii dacă doamna avea bătături la palme şi le-am spus: Dânsa prestează muncă intelectuală. Ţăranii au bătături la mâini. Şi au mai fost şi alte întrebări aiurea. Iar când m-au întrebat ce impresie mi-a lăsat, le-am spus că parcă ar fi fost de-a noastră, că e precum o gospodină de-a noastră. Şi pe urmă ziarele au interpretat că i-am pus porecla «Gospodina». E de bine să spui despre o femeie că este gospodină, asta înseamnă că este o femeie de casă, la locul ei. Eu asta am vrut să spun, că semăna cu o gospodină de-a noastră, că era ca o româncă adevărată. Doar că avea îmbrăcămintea mai stridentă, am văzut că dânsa preferă albastrul”, îşi mai aminteşte Alexandru Ilinca. 

2014. Nea Ilinca, încadrat de Jill Biden şi de Elena Băsescu
2014. Nea Ilinca, încadrat de Jill Biden şi de Elena Băsescu

Meşterul vorbeşte şi despre un alt moment: „Ţăranul român, dintotdeauna, a fost respectuos cu oaspeţii. Ce puteam să fac, dacă mi-a întins mâna? Numai să-i întind mâna? I-am şi pupat-o”. 

Prima Doamnă a lucrat, la 15 ani, ca ospătăriță 

Profesoara de limba și literatura engleză Jill Biden (69 de ani), devenită Prima Doamnă a SUA de la 20 ianuarie 2021, s-a născut în Hammonton (New Jersey). A fost măritată cu Bill Stevenson (1970-1975) și din 1977 este soția lui Joe Biden (78 de ani). Ea intenționează să revină la catedră pe durata mandatului și e susținută de Ashley (39 de ani), fiica ei, și de Hunter (50 de ani), fiul vitreg. Timp de 13 ani, Jill Biden i-a învățat să citească pe copiii cu dizabilități. Jill Biden a muncit de la 15 ani, ca ospătăriță, în Ocean City (New Jersey) pentru a strânge banii necesari pentru facultate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net