O, Doamne! Câţi oameni au fost infectaţi în spitale!

Ultima actualizare:

    Mulţi bolnavi merg la spital pentru a se trata de  o boală şi dobândesc o  alta în timpul internării
Mulţi bolnavi merg la spital pentru a se trata de o boală şi dobândesc o alta în timpul internării

Nenorocirea din Colectiv a scos la iveală nenumărate nereguli din sistemul sanitar. Atunci, multe din cele 64 de victime au fost ucise de bacteriile luate din spitale. Un şoc pentru unii, nimic nou pentru alţii! Click! îţi arată astăzi cum mai stăm la capitolul infecţii nosocomiale, la un an şi jumătate de la tragedia din club.

Au scăpat din iadul dezlănţuit în club, în seara de 30 octombrie 2015, dar au murit în chinuri din cauza bacteriilor luate în spital. Cei mai „norocoşi” au apucat să fie transferaţi la timp în clinici din străinătate, unde au fost trataţi de infecţiile dobândite în România. I-au uimit chiar şi pe medicii de acolo, care au spus că n-au mai văzut aşa germeni rezistenţi şi agresivi. „Colectivul” a scos la iveală o problemă gravă a sistemului sanitar românesc: în spitalele de la noi colcăie microbii. Lipsa investiţiilor de-a lungul anilor, a fondurilor pentru sănătate, pe alocuri, managementul defectuos, dar şi faptul că antibioticele nu mai fac faţă în unele cazuri au dus la această situaţie îngrijorătoare.Click! a solicitat Ministerului Sănătăţii cele mai recente date despre infecţiile nosocomiale. Am constatat că numărul acestora a crescut de la un an la altul şi, se pare, continuă să crească. Şi asta, fie din cauză că spitalele au început să transmită direcţiilor de sănătate publică datele reale, fie din cauză că bacteriile nu mai pot fi ţinute în frâu. Aşadar, dacă în anul 2011 numărul total de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM) a fost de 8.463, iar în 2015, de 12.316, anul trecut acesta a crescut la 16.175, cu o incidenţă medie de 0,44 la suta de externaţi. Cele mai multe au fost înregistrate în Bucureşti (4.338 de cazuri). Pe locul doi se află Iaşiul, cu 2.359 de cazuri, urmat de Timiş, cu 1.594, de Cluj, cu 1.553 şi de Sibiu, cu 476 de cazuri.În ceea ce priveşte felul infecţiilor dobândite în spitale, cele mai multe au fost cele digestive (5.695), urmate de cele respiratorii (3.063), de plăgile chirurgicale infectate (2.276), de cele urinare (2.419) şi de septicemii (1.209).

Tragedia din Colectiv a scos la iveală problema infecţiilor

simeon stalpnicul png

În seara de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Capitală, circa 400 de oameni se distrau la concertul unei trupe rock. La un moment dat, scânteile unor artificii au aprins un stâlp, apoi tavanul izolat cu un burete. În câteva secunde, buretele s-a transformat într-un lichid fierbinte care a curs peste oameni, iar fumul gros i-a sufocat. 64 de oameni au murit în urma incendiului, iar circa 200 au fost răniţi.

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi

simeon stalpnicul png

În primăvara lui 2016, a izbucnit scandalul Hexi Pharma, compania acuzată că a vândut spitalelor dezinfectanţi diluaţi. Se pare că substanţele conţinute de aceştia aveau o concentraţie mult mai mică decât ar fi fost normal, astfel că nu erau eficiente în lupta cu bacteriile. În martie, Hexi Pharma a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care 7 având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
harold terens afp jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net