Nu sunt bani pentru pensionari! Punctul de pensie nu mai crește din ianuarie 2019

Ultima actualizare:

    Pensionarii trăiesc de pe o zi pe alta, în condițiile în care pensia medie, la nivel național, este 1.122 lei
Pensionarii trăiesc de pe o zi pe alta, în condițiile în care pensia medie, la nivel național, este 1.122 lei

Nu sunt bani pentru pensii și salarii! Astfel că Executivul are de gând să amâne toate promisiunile. În primul rând punctul de pensie nu mai crește din ianuarie, ci este anunțat pentru 1 septembrie 2019 și nici indemnizațiile sociale pentru pensionari nu vor fi majorate. În plus, sporurile, primele și alte compensații pentru bugetari vor fi ”înghețate” la nivelul acestei luni.

Asta reiese din Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene care va fi discutată în ședința de vineri a Guvernului.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 de lei și începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 15% și va fi de 1.265 de lei”, scrie în actul normativ.

Pensia socială rămâne la 640 de lei

Același document arată fapul că pensia socială rămâne la 640 de lei și va crește tot de la toamnă cu 10%, până la 704 lei.

Pe lângă pensionari și bugetarii au de suferit. În primul rând, orice primă, spor, indemnizație, soldă nu vor mai crește în 2019, ci vor rămâne la nivelul stabilit pentru decembrie 2018.

Mai mult, orele efectuate peste program și în zile de sărbătoare nu vor mai remunerate, ci compensate cu zile libere.

Doar polițiștii, militarii, angajații din penitenciare vor beneficia de sume de bani calculate la nivelul lunii iunie 2017.

Fără prime și recompense pentru bugetari

Angajații de la stat nu vor primi anul viitor nici bilete de valoare, premii, indemnizația de vacanță și indemnizația de hrană.

Excepție fac cadrele medicale și profesorii universitari care vor primi banii pentru mâncare, dar și sportivii și olimpicii care au obținut performație deosebite.

Soldele compensațiile lunare pentru chirie și haine vor fi acordate în continuare polițiștilor și militarilor, dar nu vor fi majorate. Acestea se mențin la nivelul lunii decembrie 2018.

Nu se mai fac angajări la stat în 2019

Ca să facă economie la vistieria statului, guvernanții au stabilit să nu se mai facă angajări în sistemul bugetar. Astfel că, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2019, se sespendă ocuparea prin concurs a posturilor vacante atât în sistemul central, cât și în sistemul local.

”Prin excepție, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după 1 ianuarie, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de persoanl aprobate prin buget”, se arată în OUG. 

Angajații care au obținut drepturi salariale în instanță nu vor beneficia de toată suma o singură dată, ci va fi eșalonată pe cinci ani.

În primul an va primi 5% din valoarea titlului executoriu, în al doilea an, 10%, în al treilea an, 25%, la fel și în cel de-almaptrulea, urmând ca în ultimul să-i fie acordat 35%.

Alte indemnizații care nu se majorează din 2019  

  • indemnizațiile persoanelor persecutate politic;
  • drepturile pentru invalizi, veterani și văduve de război;
  • pensiile invalizilor de răboi și a urmașilor acestora; 
  • indemnizațiile pentru persoanele persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945;
  • indemnizațiile celor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961;
  • indemnizația de liber-profesionișt a artiștilor interpreți sau executanți;
  • indemnizația președintelui Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice;
  • indemnizația cercetătorilor din agricultură, silvicultură și industrie alimentară;
  • indemnizația acordată membrilor Academiei Române, cademiei Oamenilor de Știință, Academiei de Științe Medicale, Academiei de Științe Tehnice, dar și  sprijinul material acordat urmașilor  acestora;
  • indemnizația de merit;
  • indemnizația pentru revoluționari;
  • rentele viagere ale sportivilor.

Toate acestea vor fi acordate la nivelul acestei luni.

Nu se vor acorda deloc ajutoarele la ieșirea la pensie, retragere, încetarea drepturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.

Nu se vor mai închiria mașini

Important este faptul că nici o instituție nu va putea în 2019 să preia în leasing sau să închirieze mașini, mobilier, aparatură de birou. Asigurarea necesității bunurilor se va putea face numai prin redistribuiri.

Excepție se va face doar în cazul cumpărării de autoturisme electrice, dar și a achizițiilor și închirerilor de mașini pentru exercitarea Președinției României la Consiliul UE și în cazul unor vizite și delegații oficiale.

În plus, Ministerul de Interne va putea cumpăra mașini din venituri proprii.

Pensiile militarilor se vor indexa din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală de inflație doar dacă inflația nu înregistrează valori negative.

De asemenea, la stabilirea pensiei militare, suma netă nu poate fi mai mare decât media lefurilor din sistem.

O altă veste proarstă este legată de majorarea accizei la țigarete, de la 443,74 lei cât este în prezent, la 475,77 lei în 2019. Asta se traduce prin scumpirea pachetului de țigări.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net