Noua modificare a legii taximetriei care ar putea afecta Uber şi Taxify

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ministerul Dezvoltării a iniţiat şi pus un dezbatere publică un proiect de ordonanţă pentru modificarea legii taximetriei,care va înlesni semnificativ sancţionarea cu amendă a şoferilor care transportă persoane contra-cost. Servicii precum Uber şi Taxify ar putea fi afectate de acest proiect.

Potrivit proiectului de OUG, activitatea de dispecerat taxi va putea fi utilizată şi prin intermediul aplicaţiei mobile şi a aplicaţiei web, dispeceratul fiind definit ca fiind ca „activitatea conexă transportului în regim de taxi, marfă sau bunuri, autorizată de autoritatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, aplicaţiei informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descărcate cu ajutorul internetului şi le transmite taximetristului prin staţia radio de emisie-recepţie, prin intermediul aplicaţiei informatice mobile de taxi conectată la internet”, conform adevarul.ro.

Actul normativ conţine şi stabilirea fără echivoc a interdicţie taxiurilor de a efectua transport public de persoane în regim de taxi sau de a  staţiona în vederea efectuării a unor astfel de transporturi în interiorul unei localităţi, alta decât localitatea de autorizare, prin eliminarea din norma juridică a expresiei “în mod permanent”.    

De asemenea, proiectul de lege îşi propune să  dea claritate sancţiunii prevăzute în textul Legii nr.38/2003, astfel încât se creează posibilitatea sancţionării respectiv a combaterii activităţilor ilicite de transport fără a se deţine autorizaţie taxi valabilă, prin eliminarea din textul normei juridice a expresiei „în mod repetat”.  

Dacă ordonanţa va fi adoptată, aceştia vor putea fi sancţionaţi pe loc, de la prima abatere, cu amendă de până la 5.000 de lei. Astfel, ar fi eliminată din textul legii sintagma "în mod repetat".  

Această modificare ar afecta semnificativ activitatea companiilor de ride sharing, precum Uber şi Taxify.

 O prevedere similară a fost propusă, anterior, într-un proiect de hotărâre al Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care însă nu a mai fost adoptat.  

De asemenea, proiectul de OUG ar interzice taximetriştilor să-şi desfăşoare activitatea în altă localitate decât cea unde au obţinut autorizaţia.  

Vineri, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), principalul grup de lobby al companiilor de taximetrie din Bucureşti, cerea într-un comunicat de presă eradicarea activităţii neautorizate şi nelicenţiate din domeniul transportului rutier de persoane (taxi, rent-a-car şi curse regulate sau ocazionale), "întrucât periclitează atât activitatea firmelor care respectă legislaţia în vigoare, cât şi viaţa persoanelor ce folosesc acest tip de servicii".

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net