Noile pașapoarte, valabile 10 ani. Ce se întâmplă în cazul copiilor și adolescenților

pasaport.jpg

Pasaport
Paşapoartele electronice simple, pentru persoanele care au împlinit 18 ani, vor fi valabile 10 ani
Arhiva Click!

Noile reglementări privind extinderea termenelor de valabilitate a pașapoartelor și condițiile de emitere au intrat în vigoare de vineri, 20 iulie. Pașapoartele simple electronice, pentru persoanele care ua împlinit 18 ani, vor fi valabile 10 ani, și nu 5, ca până acum.

Conform acestora, durata de valabilitate a pașaportului simplu electronic va fi de 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, conform protv.ro.

Valabilitatea pașaportului simplu temporar rămâne aceeași ca și în prezent, respectiv 12 luni. Eliberarea pașaportului simplu temporar, pentru cazurile în care cetățenii declară că nu doresc eliberarea unui pașaport electronic, se va realiza în termenul legal prevăzut pentru eliberarea unui pașaport electronic (14 zile calendaristice).

Eliberarea pașaportului simplu temporar, într-un termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, va fi posibilă în situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezentarea persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea unui pașaport simplu electronic, situații care trebuie dovedite cu documente care să ateste motivele invocate, precum și în cazurile prevăzute de legislația actuală.

Guvernul amintește faptul că taxele pentru emiterea pașapoartelor sunt următoarele: 96 lei pentru pașaportul simplu temporar, 234 lei pentru pașaportul simplu electronic pentru persoanele sub 12 ani și 258 lei pentru pașaportul simplu electronic pentru persoanele peste 12 ani.

loading...
Loading...

Citește și