Nicolae Banicioiu, urmărit penal de procurorii DNA. I-au pus sechestru pe avere

Ultima actualizare:

    Nicolae Bănicioiu a cerut mită aproape 800.000 de euro pentru a interveni pe lângă ministrul Sănătății în favoarea unor oameni de afaceriSursa foto: Adevărul
Nicolae Bănicioiu a cerut mită aproape 800.000 de euro pentru a interveni pe lângă ministrul Sănătății în favoarea unor oameni de afaceriSursa foto: Adevărul

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu este urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată, fiind instituite sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi poprire pe conturi al căror titular este.

Nicolae Banicioiu, urmărit penal. Este acuzat de trafic de influență și luare de mită

Conform procurorilor, în perioada în care a deţinut funcţia de ministru al tineretului şi sporturilor, Bănicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ulterior ar fi primit de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei. A cerut și a luat banii reprezentând dividendele aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se înţeleagă că o are asupra ministrului Sănătăţii şi a unor funcţionari publici din cadrul acestei instituţii pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

- numirea în funcţia de manager/menţinerea în funcţia de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfăşurau proceduri de achiziţii publice,

- alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Nicolae Bănicioiu a numit managerii de spitale la comanda unor oameni de afaceri

La săvârşirea presupuselor fapte, Nicolae Bănicioiu ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în cauză. Aceasta ar fi fost numită ca asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condiţiile în care titularul în fapt al părţilor sociale era Bănicioiu. „Persoana respectivă ar fi semnat dispoziţiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deşi suma de bani s-ar fi primit cash de Bănicioiu Nicolae de la unul dintre cei doi oameni de afaceri. Ulterior, în calitate de ministru interimar al sănătăţii, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Bănicioiu Nicolae ar fi primit de la aceiaşi oameni de afaceri, prin intermediul aceleiaşi persoane, suspect în cauză, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, suma totală de 2.612.389 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile de ministru al sănătăţii. Concret, banii ar fi fost primiţi în schimbul numirii/menţinerii în funcţii de manager a unor persoane, la anumite spitale cu care oamenii de afaceri aveau relaţii contractuale, precum şi pentru alocarea preferenţială de fonduri spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte”, conform DNA.

În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul infracţiunilor de corupţie, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile, poprire pe conturi avându-l ca titular pe Bănicioiu Nicolae.

Procurorii DNA au cerut votarea în Parlament a ridicării imunității lui Bănicioiu
Procurorii DNA au cerut votarea în Parlament a ridicării imunității lui Bănicioiu

Toate partidele au votat ridicarea imunității lui Bănicioiu

Potrivit Adevărul, toate partidele au votat pentru ridicarea imunităţii în condiţiile în care mai e doar o lună până la alegerile parlamentare. Băncioiu ştia verdictul: nici măcar nu s-a apărat în plen. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat vineri raport de admitere pentru ridicarea imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu şi încuviinţarea solicitării DNA de începere a urmăririi penale. Au fost 19 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi zero voturi nule. Liberalii au votat la vedere pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu. Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, suspectat de DNA de trafic de influenţă şi luare de mită, consideră acuzaţiile vehiculate în presă false şi afirmă că doreşte să aibă acces la dosar cât de repede. El precizează că, dată fiind situaţia, a decis că nu va mai candida pentru un mandat parlamentar, în prezent el fiind deputat. Procurorii cer Parlamentului încuviinţarea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu, suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită, pe vremea când era ministru. DNA a trimis 182 de volume la Camera Deputaţilor.

image
image
image
image
image
image
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net