Ne putem infecta cu COVID-19 de mai multe ori! Ce spune Alexandru Rafila

Ultima actualizare:

    Medicii de la Sibiu tratează pacienți care s-au reinfectat cu coronavirusFoto: Digi24
Medicii de la Sibiu tratează pacienți care s-au reinfectat cu coronavirusFoto: Digi24

O singură infectare cu cornavirus nu ne garantează imunitatea! Și avem cazuri concrete. Trei sibieni s-au reinfectat cu COVID-19, după ce trecuseră prin boală și fuseseră decarați vindecați. Ce spune medicul Alexandru Rafila despre această situație!

Alexandru Rafila a vorbit despre cazurile de reinfectare a unor pacienți care au fost declarați vindecați. Medicul spune că reîmbolnăvirea este posibilă și ar fi mai multe posibilități: pacienții fie nu au dezvoltat anticorpii neutralizanți ai virusului, ori anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică.

”Nu cred că aveau anticorpii sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului. Probabil că nu cunoaștem, sau nu știu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informații, dar testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față ca și teste comerciale. Cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi. Reîmbolnăvirea este posibilă, a mai fost semnalată și în alte țări. Din informațiile pe care le am, există un procent destul de important de pacienți-chiar dacă nu avem un studiu încă în acest sens-de până la 20% care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau, mai există o eventualitate, anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior infecția este posibilă”, a explicat medicul Alexandru Rafila la Digi 24.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vorbește despre mai multe tulpini ale virusului

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, are altă ipoteză. Acesta este de părere că virusul Covid-19 a suferit mutații și vorbim acum despre mai multe tulpini. Dar Rafila îl contrazice.

”Sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite. Adică trebuia să existe la același pacient identificarea virusului în urmă cu două luni, trei luni când a fost prima infecție și o metodă similară de mapare în acest moment, când pacienții au fost reinfectați. Atunci poți să constați că a fost într-adevăr diferențe între cele două tulpini virale. Ori, dacă lucrul ăsta nu a fost făcut, mi-e greu să cred că există suficiente dovezi pentru susținerea unei astfel de teorii ”, a punctat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Trei sibieni au revenit pe 22 iunie la spital

Trei sibieni care s-au vindecat după ce au fost infectați cu coronavirus au ajuns din nou la spital. Aceștia au fost reconfirmați luni, 22 iunie, cu Covid-19, iar medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, susține că cel mai probabil sunt două tulpini diferite ale virusului, potrivit ziarului Turnul Sfatului.

„Persoanele respective s-au reinternat după o perioadă lungă față de prima spitalizare, între două și trei săptămâni. Fiecare persoană a fost testată de două ori negativ la prima internare și externați apoi cu certitudinea că sunt vindecați”, a precizat doctorul, excluzând varianta în care pacienții ar fi primit două teste fals negative la finalul terapiei.

Pacienții care au fost diagnosicați din nou cu coronavirus au 69 de ani, un bărbat și o femeie și 48 de ani, un bărbat. Acesta din urmă a fost un caz grav, a fost la terapie intensivă la prima internare și a primit plasmă ca să fie salvat de la moarte.

Ultimele date arată că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 460 de noi cazuri de îmbolnăviri și 10 persoane au murit: 7 bărbați și 3 femei. Totodată, la ATI sunt 199 de pacienți.Pe terioriul României, au fost confirmate până acum 25.286 de cazuri, dintre care 17.906 au fost declarate vindecate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net