Nadia, pictată lângă Iisus într-o biserică din Orşova

Ultima actualizare:

    Nadia Comăneci (stânga), pictată  la picioarele MântuitoruluiFotografii: adevarul.ro
Nadia Comăneci (stânga), pictată la picioarele MântuitoruluiFotografii: adevarul.ro

Picturi inedite în Biserica Catolică din Orşova (Mehedinţi)! În clădirea a cărei arhitectură iese din tipare, vizitatorii au parte de o surpriză. Personaje ca Vladimir Ilici Lenin, Nadia Comăneci şi John Lennon sunt pictate, alături de sfinţi, pe pânză şi pe lemn. Desenele au fost realizate în 1976 de pictorul Gabriel Popa.

Biserica Catolică nu trebuie ratată de nici un turist care trece prin orăşelul de la malul Dunării. Clădirea a fost ridicată în anii ‘70, după ce fostul lăcaş de cult a fost acoperit de ape, când a fost construit barajul de la Porţile de Fier I. Întrucât în Orşova exista o mare comunitate de catolici (germani, unguri şi cehi), regimul comunist a aprobat ridicarea unei noi biserici. Construcţia a început în 1972, cu finanţare din Germania, şi a fost finalizată în 1976. Arhitectura lăcaşului sfânt este cu totul aparte. În faţă, biserica are forma unui cort, iar luminatorul este în formă de cruce.

Cum în orice biserică catolică sunt ilustrate 14 scene din Calea Crucii, pictorul timişorean Gabriel Popa (1937-1995) a fost desemnat să realizeze lucrarea. În pictura cu acuarelă,  artistul a strecurat şi câteva personaje moderne. Astfel, în desene apar Vladimir Ilici Lenin, revoluţionarul rus care a condus partidul bolşevic, celebrul muzician britanic John Lennon, unul dintre fondatorii trupei The Beatles, şi Nadia Comăneci, cea mai bună gimnastă din toate timpurile, care în 1976 a scris istorie la Olimpiada de la Montreal.


    Biserica Catolică din Orşova are o  arhitectură specială; John Lennon, unul dintre cei mai iubiţi  muzicieni, nu lipseşte din biserică
Biserica Catolică din Orşova are o arhitectură specială; John Lennon, unul dintre cei mai iubiţi muzicieni, nu lipseşte din biserică

„Percepţia oamenilor e diferită. Unii cred că în biserică ar trebui să fie numai sfinţi şi sunt scandalizaţi de faptul că apare John Lennon. Ei confundă arta cu nu ştiu ce superstiţii”, spune preotul Mihai Sima, care slujeşte aici din 1981. Lenin apare pictat cu spatele la Iisus, artistul ilustrând astfel faptul că bolşevicul a fost împotriva credinţei. Nadia Comăneci a fost pictată la picioarele lui Iisus, scenă care sugerează talentul uriaş necesar pentru o aşa performanţă. Muzicianul John Lennon a fost desenat pentru a demonstra că Biserica nu se opune modernismului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net