Muncă în plină caniculă. “Lucrăm la temperaturi de 80 de grade Celsius”

pompieri.jpg

pompieri, incendiu
Incendiile de vegetaţie uscată sunt foarte greu de stins

Aţi muncit vreodată la orele amiezii, departe de birou şi de aerul condiţionat? Muncitorii, pompierii şi bucătarii sunt doar câteva categorii profesionale care trebuie să îndure vipia din zilele de vară.

La fiecare val de caniculă, şantierele se transformă într-un coşmar. Muncitorii trebuie să îndure temperaturi extreme în timp ce toarnă beton şi fixează armături. Potrivit legislaţiei, programul de muncă poate fi scurtat chiar şi până la jumătate, dacă temperaturile nu scad sub 35 de grade Celsius. „Când nu mai putem, ne retragem la umbră, mai schimbăm o cămaşă, mai dăm cu apă pe faţă”, explică un muncitor de pe un şantier gălăţean. “Trebuie să mergem înainte, avem un termen de respectat. Dacă întârziem, vin penalităţi şi atunci nu ne mai luăm nici noi salariile. Rezistăm făcând pauze mai multe decât de obicei, ne rotim între noi, colegii, ca să nu apară problem. Avem înţelegerea şefilor noştri, care ne mai trimit să ne răcorim câte zece minute la umbră. Când simţim că cedăm, plecăm acasă la ora 14.00 şi revenim a doua zi dimineaţă“, a adăugat el.

galati.jpg

santier, galati
Munca pe şantier în timpul verii e o corvoadă

Unul dintre colegii săi munceşte de peste 30 de ani în construcţii şi spune că nimic nu este mai greu de suportat decât căldura. „ Este o meserie foarte grea, dar trebuie să lucreze cineva şi în construcţii. În fiecare vară mi se pare că este tot mai cald. Să vedem ce ne aşteaptă anul viitor“, oftează omul. „Ţinem cont de faptul că trebuie să le asigurăm apă pe parcursul întregii zile. Până la ora 11.00 se mai poate lucra, dar apoi trebuie să o lăsăm mai încet. Au fost şi cazuri când muncitorii au fost moleşiţi de caniculă şi atunci i-am aşezat la umbră şi nu i-am lăsat să lucreze până nu şi-au revenit“, explică Florin Săpu, şef lucrări pe şantier.
Şi pompierii sunt nevoiţi să suporte canicula la lucru. „Când mergem să stingem incendii, temperaturile le depăşesc pe cele solare. În această perioadă primim foarte multe solicitări de a interveni la incendiile de vegetaţie uscată. În astfel de situaţii, lucrăm la temperaturi ce pot depăşi 60-80 de grade Celsius”, spune maiorul Eugen Chiriţă, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. “Deşi pompierii folosesc echipamente speciale, sunt nevoiţi să se stropească unii pe alţii pentru a rezista în astfel de condiţii grele. Dar, indiferent de condiţii, salvatorii sunt mereu la datorie pentru semenii lor“, completează ofiţerul.

Citeşte articolul complet şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!
 

Loading...
 
 

Citește și

  • Canicula din ultimele zile ne-a transformat locuinţele în adevărate cuptoare, iar dacă ieşi afară din casă simţi cum parcă ţi se afundă picioarele în cimentul fierbinte. Aerul este irespirabil, iar la soare căldura devine insuportabilă. De câteva zile ne topim la peste 35 de grade Celsius, iar vremea nu dă semne că se va răcori. Astfel că, fiecare va trebui să se descurce cum poate. Iată ce să faci ca să suporţi cât mai bine arşiţa din această perioadă!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1