Moşii de iarnă 2019. Pe ce dată se pomenesc morţii. Ce obiceiuri sunt şi ce se dă de pomană

mosii-de-iarna-2019-sambata-mortilor.jpg

Moşii de iarna 2019. Pe ce dată se pomenesc morţii. Ce obiceiuri sunt şi ce se dă de pomană
Moşii de iarnă sau Pomenirea morţilor se ţin în fiecare an în sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi
foto: Click!

Moşii de iarnă (Pomenirea morţilor) se ţin în fiecare an, în sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi - ziua lăsatului sec la carne pentru postul Sfintelor Paşti. Moşii de iarnă 2019 se vor pomeni în ziua de 2 martie, când în biserică se oficiază Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, urmată de parastasul pentru cei adormiţi. În popor, ziua mai este numită şi sâmbăta morţilor.

Moşii de iarna 2019. Ce obiceiuri sunt şi ce se dă de pomană

În Sâmbăta morţilor se face parastas pentru cei dragi, dar şi pentru morţii care nu au avut parte, din diverse motive, de slujbele rânduite la înmormântare, pentru creştinii care au murit pe neaşteptate, fără să fie pregătiţi şi fără să fi apucat să se căiască pentru păcatele lor. Se fac slujbe şi în cimitire, la mormintele celor care nu mai sunt printre noi, având asfel ocazia de a îngriji mormintele după iarnă, având grijă să nu lipsească sfânta Cruce, florile – proaspete sau semănate – pe mormânt sau împrejurul acestuia. Această zi este dedicată amintirii personelor dragi care au trecut hotarul vieţii spre moarte, iar în această zi trebuie să ne reculegem la gândul că moartea nu înseamnă sfârşitul existenţei omului.

Moşii de iarna 2019. Se face milostenie după posibilităţi

Pentru acest Praznic se pregătesc toţi creştinii, după posibilităţile materiale. În ziua praznicului se sfinţesc la biserică vin, colivă şi prescure, precum şi pachetele de mâncare pregătite pentru a fi împăţite după slujba de pomenire, săracilor de la biserică, vecinilor şi persoanelor sărmane întâlnite pe stradă. Astfel, păstrăm legătura cu cei care dragi trecuţi dincolo, prin slujbe de comemorare, prin rugăciuni, prin milosteniile pe care familia le face pentru cei adormiţi.

mosii-de-iarna-2019-sambata-mortilor-2.jpg

Moşii de iarna 2019. Pe ce dată se pomenesc morţii. Ce obiceiuri sunt şi ce se dă de pomană
Se sfinţesc la biserică vin, colivă şi prescure, precum şi pachetele de mâncare pregătite pentru a fi împăţite
foto: Click!

În zonele rurale, bătrânii povestesc încă despre sufletele morţilor care vin în această zi pe pământ şi sunt îmbunate cu mâncarea oferită de pomană.

Duminică va fi lăsata secului la carne şi astfel Moşii de iarnă 2019 sunt ultima ocazie de a da de pomană produse şi preparate din carne, care trebuie consumate în acest weekend.

Pe lângă obişnuitele produse care se dau de pomană, vin, colaci, colivă, duminică în mod special se dau de pomană sarmale. În unele zone ale ţării, de Moşii de iarnă 2019 se fac piftii şi se consumă în aceaşi zi, iar ce nu se consumă se aruncă.

Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Care sunt zilele de post în 2019, zile de post

    Unul din stâlpii de bază ai trăirii creştine este postul. Conform unei definiţii laice, postul poate fi rezumat la abţinerea parţială sau totală de la anumite alimente pe operioadă de timp mai scurtă sau mai îndelungată. Aproape toate religiile au o formă sau alta de post indiferent de vechimea cultului. Postul este o modalitate de a îţi arăta iubiera faţă de Dumnezeu sau un gest de căinţă prin care îţi arăţi părerea de rău pentru animite fapte imorale. Poate fi şi un mod de a ţine doliu sau a îţi arăta tristeţea sau un mod de purificare sufletească de unde s-a inspirat şi ideea de detoxifiere atât de în vogă vremurle moderne.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1