Mitzura Arghezi a murit! Fiica lui Tudor Arghezi avea 90 de ani

mitzura-arghezi-18498290.jpg

mitzura arghezi
Mitzura Arghezi a murit
Foto: jurnalul.ro

Fiica poetului Tudor Arghezi, Mitzura Arghezi, a murit marţi dimineaţă (27 octombrie), la vârsta de 90 de ani. Informaţia a fost făcută publică de criticul literar Eugen Simion.

Născută pe 10 decembrie 1924, Mitzura Arghezi se afla internată din luna august la un azil de bătrâni.

Mitzura Arghezi a fost cunoscută ca balerină şi actriţă. Fiica poetului Tudor Arghezi a jucat în peste 100 de piese de teatru şi 18 filme. Printre peliculele în care a apărut se numără "Titanic Vals" (1964) şi "Secretul lui Bachus" (1984).

Mitzura Arghezi a fost deputat din partea PRM

Mitzura Arghezi s-a făcut remarcată şi în politică. Ea a fost aleasă de două ori în funcţia de deputat român, între 1996 şi 2000 şi 2000 şi 2004, pe listele partidului PRM. În perioada 2005-2010, a fost membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune din partea PRM.

Pe parcursul întregii sale vieţi, Mitzura Arghezi a contribuit la promovarea moştenirii literare şi culturale pe care a preluat-o de la tatăl său. Aceasta a susţinut Muzeul Naţional al Literaturii Române în toate activităţile culturale organizate şi desfăşurate fie la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, al cărei custode a fost în ultimii 40 de ani, fie în cadrul evenimentelor organizate la sediul acestuia, notează adevarul.ro.

În urmă cu o lună, fiica poetului Tudor Arghezi a fost căutată de poliţişti după ce o nepoată a acesteia a sunat la 112 şi a spus că mătuşa sa a dispărut. Mitzura Arghezi a fost găsită atunci de poliţiştii bucureşteni într-un cămin de bătrâni privat din sectorul 1, conform gandul.info.

Cui a lăsat Mitzura Arghezi averea moştenită de la tatăl ei

Mitzura Arghezi a moştenit de la tatăl ei, poetul Tudor Arghezi, manuscrisele acestuia, dar şi domeniul Mărţişor. Criticul literar Eugen Simion a clarificat însă problema şi a explicat, în cadrul emisiunii "Jocuri de putere", de la Realitatea TV, că nu există nici un pericol ca moştenirea să fie înstrăinată. Manuscrisele lui Tudor Arghezi se aflau, atunci, o parte la Mitzura Arghezi, iar cealaltă parte la un centru de studii care a promis că le va dona Academiei Române. 

"Am vizitat-o în urmă cu câteva luni, interesat de soarta manuscirselor poetului, pentru academie. Cel puţin la fel de valoroase ca cele ale lui Eminescu. Unele se găsesc la doamna Mitzura, altele, cele care erau la Baruţu Arghezi, sunt la Arad, la soţia fiului poetului. La Arad există un centru de studii Arghezi, sunt între 5000 şi 8000 de documente necunoscute. A găzduit familia Arghezi şi îi ajută acolo şi mi-au promis că le vor dona Academiei Române", a declarat Eugen Simion

În plus, Mitzura Arghezi şi-a făcut un testament în care i-a lăsat unui redactor de la Editura Minerva, Traian Radu, 11 volume cu opera lui Arghezi. Traina Radu a fost cel care a internat-o la azil, iar conducerea Academiei Române şi Eugen Simon s-au asigurat că manuscrisele sunt pe mâine bune. Cât despre domeniul Mărţişor, Eugen Simion a anunţat că are "Domeniul Mărţişor este intabulat, este proprietatea statului românesc, este la adăpost". 

 

loading...
Loading...

Citește și

  • mitzura arghezi tudor arghezi

    Mitzura Argezi a murit marţi dimineaţă (27 octombrie), la vârsta de 90 de ani. Fiica lui Tudor Arghezi se afla la un cămin de bătrâni din luna august. Una dintre problemele ridicate şi înainte de moarte Mitzurei Arghezi a fost cui rămâne averea pe care aceasta a moştenit-o de la tatăl ei.

  • Mitzura Arghezi, care a murit marţi (27 octombrie) la vârsta de 90 de ani, s-a făcut remarcată ca balerină şi actriţă. Ea a jucat în 100 de piese de teatru şi 18 filme, printre care „Titanic Vals” (1964) şi „Calea Victoriei sau cheia visurilor” (1965).