Mită cu ciorbe, pizza și alte meniuri pentru polițiștii ieșeni de la Rutieră

Ultima actualizare:

    O ciorbă pentru poliţiştii de la Rutieră Foto: Colaj Adevărul
O ciorbă pentru poliţiştii de la Rutieră Foto: Colaj Adevărul

Dosar care a umplut de ruşine Poliţia Română! Opt oameni ai legii, printre care şi şeful Biroului Rutier din Iaşi, sunt acuzaţi de luare de mită. Polițiștii rutieri ar fi primit gratis, de la un restaurant, ciorbe, pizza, aripioare de pui cu sos picant, meniuri crispy sau piept de pui la grătar. În schimb, agenții i-ar fi protejat pe șoferii – curieri ai restaurantului.

Dosarul „ciorbarilor“ din Poliție a fost deschis de procurorii DNA Iaşi anul trecut. Telefoane ale unor agenţi sau ale unor ofiţeri, dar şi ale unor reprezentanţi ai restaurantului Mamma Mia au fost ascultate, iar înregistrările sunt considerate probe ale unor fapte de luare de mită constând în porţii de mâncare. Investigaţia a demarat după ce a apărut informația că şeful Biroului Rutier din Iaşi, Gheorghiţă Ciobanu, „obişnuieşte să solicite şi să primească diverse produse de la conducătorii auto identificaţi că au săvârşit abateri“. Investigaţia s-a concentrat pe o presupusă înţelegere tacită pe care ofiţerul şi subalternii săi de la Biroul Rutier din Iaşi ar fi avut-o cu reprezentanţii restaurantului Mamma Mia din Iaşi. Târgul era simplu: în schimbul unor porţii de mâncare, agenţii închideau ochii când şoferii - curieri ai restaurantului încălcau regulile de circulaţie.

Șoferii – curieri nu erau sancționați

„Conducătorii autoturismelor inscripţionate cu <<Mamma Mia>> obişnuiesc să încalce regulile de circulaţie (întoarcere pe linie dublă continuă, trecere pe culoarea roşie a semaforului etc), fără să fie sancţionaţi pentru abaterile comise”, se menţionează într-un document oficial al DNA, obţinut de „Adevărul”.

Anchetatorii de la DNA au convins un angajat al restaurantului să colaboreze cu ei şi au obţinut, astfel, probe. Agentului Robert Nicolae Barabaş (28 de ani) i se aduc cele mai multe acuzaţii. În perioada 22 iunie 2019 – 7 martie 2020, el ar fi primit 25 de porţii de mâncare. Ar fi vorba, în total, de un discount de 2.650 de lei. Printre mâncărurile primite se numără piept de pui Teriyaki, ciorbă de văcuţă, pizza, coaste, paste sau tochitură.

Colaboratorul procurorilor din interiorul restaurantului este C.A.P., un tânăr plecat între timp de la unitate. Conversațiile, însoţite de bonuri fiscale cu reducere 100%, bătute în casă pentru mâncarea ce ajungea la poliţişti, sunt considerate de anchetatori probe ale faptei de luare de mită. DNA exemplifică şi câteva situaţii în care şoferi ai restaurantului au fost prinşi încălcând normele rutiere, însă nu au fost sancţionaţi.

Polițiștii sunt porecleți ”băieții veseli”

Patru persoane au fost prezentate instanţei, printre ei fiind şi Robert Barabaş. La arestare au mai fost duşi şi managerul Mamma Mia, Andrei Hîncu, şi responsabilul de la livrări, Marian Ciobanu. Un alt poliţist, de la Înmatriculări, care ar fi primit şi bani, a fost dus la arestare. În cele din urmă, instanţa a decis ca toţi să fie cercetaţi în libertate. În aceeaşi zi, alţi doi poliţişti rutieri, Viorel Zaborilă şi Viorel Lohan, au fost plasaţi sub control judiciar.

Zilele trecute, la DNA a fost chemat şi şeful Biroului Rutier, Gheorghiţă Ciobanu, care a fost plasat şi el sub control judiciar, alături de alţi doi subalterni, Gabriel Ciochină şi Gabriel Dămoc. „În perioada 11 februarie 2019 – 24 iulie 2020, cei trei inculpaţi ar fi pretins şi primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare în valoare totală de peste 2.300 lei”, acuză DNA. În privinţa lui Ciobanu, proba principală e o interceptare telefonică în care acesta comandă mâncare de la Mamma Mia, însă nu prin dispecerat, ci direct de la managerul Andrei Hîncu. El a cerut să-i fie livrate patru pizza, dintre care trei de post. În interceptări, reprezentanţii restaurantului îi numesc pe poliţişti „băieţii veseli”. 

LANDEA IONUŢ - LUCIAN: Da, băietu'!

BARABAŞ NICOLAE ROBERT: Ia zi-mi, ce vrei să mănânci? De la MAMMA MIA, ce vrei? Vrei pizza, vrei crispy?

LANDEA IONUŢ-LUCIAN: Pizza, pizza!

BARABAŞ NICOLAE ROBERT: Vrei pizza?

LANDEA IONUŢ-LUCIAN: Pizza, pizza...

BARABAŞ NICOLAE ROBERT: Bine, bine. Pa!

Citește și: 

Poliţişti acuzaţi de luare de mită. Aveau tarife stabilite pentru abateriile şoferilor 

Polițiști de frontieră instruiți anticorupție, trimiși în judecată pentru luare de mită

image
image
image
image
image
image
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net