Misterul bolnavilor fără simptome: cum s-a răspândit coronavirusul în tăcere

Ultima actualizare:
Vasul de croazieră Diamond Princess, unul dintre primele focare de Covid-19
Vasul de croazieră Diamond Princess, unul dintre primele focare de Covid-19

Transmiterea virusului de la persoane fără simptome face ca noul coronavirus să fie mult mai greu de combătut. Tot mai des, în ultima vreme, specialiştii o numesc ”boala care se răspândeşte în tăcere” şi încearcă să desluşească misterul asimptomaticilor. Mai mulţi medici au avertizat, încă de la începutul pandemiei, că trebuie să fim atenţi la acest aspect, însă înalţi oficiali au respins riscul reprezentat de persoanele fără simptome.

Medicul german Camilla Rothe se pregătea de cină atunci când a fost sunată de la laborator, cu rezultat surprinzător: un pacient pozitiv la coronavirus.

Era 27 ianuarie, iar pacientul era primul caz de Covid-19 din Germania, scrie New York Times, într-un amplu articol dedicat pandemiei. Dar diagnosticul nu avea sens.

Pacientul ei, un om de afaceri dintr-o companie de piese auto din apropiere, ar fi putut fi infectat de o singură persoană: un coleg în vizită din China. Şi acel coleg nu ar fi trebuit să fie contagios.

Vizitatorul părea perfect sănătos în timpul şederii sale în Germania. Fără tuse sau strănut, fără semne de oboseală sau febră în timpul a două zile de întâlniri lungi. 

Iniţial, s-a mers pe modelul vechiului SARS

La începutul pandemiei, oamenii de ştiinţă credeau că numai persoanele cu simptome ar putea răspândi coronavirusul. Ei au presupus că Sars Cov-2 acţionează la fel ca ”vărul” său genetic, SARS.Dr. Rothe şi colegii ei au fost printre primii care au avertizat lumea. Dar chiar şi în timp ce au fost acumulate dovezi de la alţi oameni de ştiinţă, înalţii oficiali din sănătate şi-au exprimat încrederea că răspândirea simptomelor nu este importantă.În zilele şi săptămânile următoare, politicienii, oficialii şi academicienii rivali au ignorat echipa din Munchen. Unii au lucrat activ pentru a submina avertismentele într-un moment crucial, deoarece boala se răspândea neobservată în bisericile franceze, pe stadioanele de fotbal italiene şi în barurile de schi austriece. O navă de croazieră, Pricess Diamond, a devenit celebră drept un focar important de îmbolnăviri.

Acum, e acceptat pe scară largă faptul că oamenii aparent sănătoşi pot răspândi virusul, deşi rămâne incertitudinea cu privire la cât au contribuit la pandemie. Deşi estimările variază, modelele care folosesc date din Hong Kong, Singapore şi China sugerează că 30 până la 60% din răspândire are loc atunci când oamenii nu au simptome.


    Vasul de croazieră Diamond Princess, unul dintre primele focare de Covid-19
Vasul de croazieră Diamond Princess, unul dintre primele focare de Covid-19

Covid-19 este încă o ghicitoare nedesluşită

Chiar şi acum, cu peste 10 milioane de cazuri în întreaga lume şi un număr de peste 500.000 de decese, Covid-19 rămâne o ghicitoare nesoluţionată. Este prea curând pentru a şti dacă ce este mai rău a trecut sau dacă ne pândeşte un al doilea val global de infecţii.

Ce este însă clar este faptul că a fost irosit timp important. De exemplu, cât rău au produs declaraţiile contradictorii referitoare la purtarea măştilor de protecţie?

Iniţial, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că persoanele sănătoase nu trebuie să poartă mască, pentru ca trei luni mai târziu, măsura să devină obligatorie: toată lumea poartă măşti în spaţii închise. Dacă am fi purtat cu toţii mască de la început, inclusiv asimptomaticii, oare transmiterea ar fi fost limitată?

Cercetătorii din întreaga lume speră să desluşească rapid toate aceste întrebări fără răspuns, în aşa fel încât oamenii să-şi poată relua activităţile fără să existe pericolul unei noii explozii a numărului de îmbolnăviri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net