Mircea Mureșan, despre cum a tăiat-o la montaj pe fiica lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în ”Răscoala”

Ultima actualizare:
Filmul ”Răscoala”, regizat de Mircea Mureșan, a fost premiat la Cannes
Filmul ”Răscoala”, regizat de Mircea Mureșan, a fost premiat la Cannes

Regizorul Mircea Mureșan a murit vineri, la vârsta de 91 de ani, după o luptă dificilă cu o boală incurabilă. Creatorul serialului de succes ”Toate pânzele sus” a primit, în 1966, premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Cannes, pentru filmul ”Răscoala”. De acest film se leagă și o anecdotă pe care regretatul regizor a povestit-o într-un interviu mai vechi pentru Adevărul.

Regretatul Mircea Mureșan a povestit cum a fost obligat s-o introducă în distribuția filmului ”Răscoala” pe fiica lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și cum a reușit să-i ofere, inițial, o partitură marginală, pentru că ”Nadina, boieroaica, era cam curvă, iar Florica a fost violată de fiul arendaşului”, ca s-o scoată apoi de tot la montaj.

”Există o mică anecdotă legată şi de acest film. Făcusem distribuţia completă, aşa cum o ştiţi. Într-o bună zi am fost chemat la Comitetul Central, la tovarăşa Beşcu, care m-a luat direct: «Tovarăşu’ Mircea, în familia tovarăşului Gheorghiu-Dej există o veche tradiţie revoluţionară. Şi tovarăşa Lica s-a înrolat în luptă, de aceea doreşte să participe la filme revoluţionare». Mi s-au tăiat picioarele.

Dar am avut o scânteie: «Sigur că da, dar Nadina, boieroaica, era cam curvă, iar Florica a fost violată de fiul arendaşului». La care îmi răspunde: «Nu, nu se poate. Alt personaj». Mi-au revenit imediat picioarele la sol. «Am vorbit deja cu scenaristul, cu tovarăşul Sălcudeanu. Ne-am gândit la soţia învăţătorului Dragoş», a continua Beşcu. Deja îmi revenisem complet. Rolul era oricum nesemnificativ. Mai scrisese Petre două pagini, o aiureală. Era o adunare în casa învăţătorului, iar ea punea lapte copilului în camera de alături şi asculta ce se vorbea. Şi când îl arestează pe Dragoş, ea plânge pe lângă căruţă şi blestemă jandarmii”, a povestit Mureșan în interviul pentru Adevărul.

Regizorul Mircea Mureșan pe platourile de filmare
Regizorul Mircea Mureșan pe platourile de filmare

Regizorul a recunoscut că filmările cu Lica Gheorghiu n-au mers ca pe roate, iar moartea lui Dej a înlesnit tăierea scenelor în care apărea acesta, la montaj.

”Nu venea la filmări! Se pregătea în mod special platoul, dar nu venea. Noi începusem filmul pe 28 septembrie şi abia în preajma Crăciunului am reuşit să filmez scena cu adunarea. I-am propus să filmăm şi arestarea până în Revelion. A fost de acord, dar n-a venit.

În martie, a murit Dej. A plecat în doliu, prin Suedia. Şi-a cumpărat şi zece mantouri, ca să se consoleze. Eu nu filmasem arestarea, că trebuia să fie şi Lica în cadru. Am hotărât să filmez scena noaptea şi pe urmă s-o filmez şi pe ea, separat. A venit prin mai. Am filmat şi cu ea, în sfârşit am terminat filmul.

În septembrie, la ziua lui Mihai Iacob, a venit şi Mihnea Gheorghiu, care era deja şeful Consiliului Cinematografiei. Şi-mi zice: «Mircea, trebuie s-o scoţi  pe Lica din film». I-am răspuns: «După ce mi-aţi băgat-o pe gât, mi-a încurcat filmările…N-o scot!». Dar în sinea mea m-am bucurat. Am scos-o pe Lica Gheorghiu din «Răscoala» din două tăieturi de foarfecă”, a adăugat regizorul.


    Regizorul Mircea Mureșan pe platourile de filmarefoto: Cinemagia
Regizorul Mircea Mureșan pe platourile de filmarefoto: Cinemagia

Lungmetrajul a fost selecționat în competiția oficială, sub numele ”Hiver en flammes” (”Iarnă în flăcări”), ales de șeful Consiliului Cinematografiei pentru că a fost considerat mai comercial. Filmul a obținut premiul pentru debut, deși Mureșan nu mai era nici așa de tânăr, nici la primul lui film, dar după spunele regizolului, acesta a fost un artificiu găsit în ultimul moment pentru ca filmul, favoritul juriului prezidat de Sofia Loren, să primească un premiu.”A fost o întreagă lucrătură acolo. Deşi era marele favorit al juriului prezidat de Sophia Loren, nu se putea să ia Palme d'Or un film românesc, tocmai la o ediţie aniversară a festivalului, a 20-a. Dar nici nu se putea să plecăm cu mâna goală. Şi atunci, Mihnea Gheorghiu s-a înţeles cu directorul festivalului, Favre Le Bret, căruia i-a spus că e primul meu film. Eu i-am corectat minciuna la conferinţa de presă, fapt reflectat şi de ziarele străine”, a explicat Mureșan pentru sursa citată.

Citește și:

Senzuală în tinereţe, cochetă la 70 de ani! Cum arată acum Rodica Mureșan, din “Secretul lui Bachus”

A murit Mircea Mureșan, regizorul serialului "Toate pânzele sus". Avea 91 de ani și suferea de o boală gravă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net