Ministrul Mediului: "Au fost recoltate probe ADN de la ursul ucis în Covasna"

barna-tanczos.png

barna tanczos
Ministrul Mediului a dezvăluit că au fost recoltate probe ADN de la ursul ucis în Covasna
Sursă foto: Captură video

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că au fost recoltate probe ADN de la ursul ucis la Ojdula. În plus, el a precizat că va solicita informaţii de la acele organizaţii care au făcut monitorizarea ursului Arthur pentru ca probele să poată fi comparate, în vederea obținerii unui rezultat concludent.

Tanczos Barna a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că echipele de control au finalizat verificările în cazul ursului ucis la Ojdula.

El a menţionat faptul că asociaţia de vânătoare a cerut mai mutle recoltări, din trei dosare două fiind respinse, iar unul aprobat, relatează Adevărul. 

„În acest dosar aprobat există procese verbale de daune, cât şi solicitare ulterioară din 2021 cu privire la pagube cauzate de urs în 2021. Dosarul a fost aprobat şi s-a solicitat autorizaţie ulterior. Din rezultatele pe care le avem concluzionăm că s-a aprobat recoltarea unui exemplar de urs brun, în baza ordinului care a aprobat recoltarea celor 140 de exemplare, de intervenţie, şi în baza aprobării emisă de către minister în baza acestui ordin. Procedura a fost urmată din 2017 până acum de fiecare dată, existând o cotă de 140 de exemplare, până la epuizare la fiecare exemplar s-a dat un acord de către minister, când cotele din 2017 s-au terminat s-a mai emis un ordin din 2018. În prezent, ordinul este epuizat, orice intervenţie se poate aproba doar prin ordin individual, neexistând o continuare pentru că s-au epuizat exemplarele din ordinul din 2019", a detaliat ministrul Mediului.

ursul-arthur.jpg

ursul arthur
Ursul Arthur a fost împușcat în martie de prințul Emanuel de Liechtenstein
Sursă foto: Arhivă Click!

El a menţionat că nu se va permite în cazul extragerilor de exemplare problemă intervenţia altor persoane decât exemplarul tehnic de specialitate să intervină.

„Nu am găsit la nicio instituţie subordionată rapoarte de monitorizare. Până în momentul apariţiei acestor informaţii, Ministerul Mediului nu a deţinut nicio informaţie cu privire la ursul Arthur. Certitudinea există în ceea ce priveşte exemplarul recoltat. Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN, trimise spre analiză. Exemplarul recoltat avem certitudine şi posibilitatea identificării. Pentru a compara mostrele ADN cu ceva vom solicita informaţii de la acele organizaţii care au făcut monitorizare, am putea elimina orice dubiu privind existenţa ursului Arthur. Solicităm poze, orice dovadă pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelate poze. Este relativ greu, pozele nu sunt din aceeaşi perioadă. Poza de recoltare e din martie, celelalte poze sunt din alte perioade. Vom încerca să obţinem aceste dovezi", a afirmat Tanczos Barna.
 

Citește mai multe despre acest subiect accesând Adevărul

Loading...
 
 

Citește și