Milişăuţi, locul vestit pentru varza în saramură. Murăturile după care-ţi lasă gura apă

muraturi1.jpg

milisauti, suceava, petru seniuc
Produsele lui Nea Petru sunt căutate de muşterii din toată ţara

O friptură bună fără murături e ca judeţul Suceava fără Milișăuți! Localitatea aflată în sudul depresiunii Rădăuți a devenit cunoscută pentru producţia de varză şi de castraveţi, dar mai ales pentru murăturile delicioase.

Cine a gustat murăturile de Milişăuţi le va căuta şi a doua oară, se laudă locuitorii comunei devenite oraş în 2004. În aşezarea suceveană, ocupaţia de bază e agricultura. Anual, pe 500 de hectare, locuitorii din Milișăuți cultivă varză, recolta ridicându-se la circa 16.000 de tone. Şi castraveţii sunt cultivaţi pe suprafeţe mari.

Tradiția de a pune murături datează din 1933, când Eudochia Danileț a vândut în satele din apropiere butoaie cu castraveți murați, apoi în pieţele din Galaţi. Succesul femeii i-a făcut și pe ceilalți săteni să producă și să vândă varză și castraveți murați.

"Noi dăm varza murată cu 3 lei kilogramul"

„Avem mult de lucru, bagi mulţi bani și îi primești înapoi pas cu pas”, spune Petru Seniuc, unul dintre cultivatorii de varză din Milișăuți. Bărbatul dezvăluie că, an de an, investește în jur 15.000 de lei în agricultură, iar veniturile obținute depășesc puţin suma de 30.000 de lei.

Nea Petru are un teren de 1,7 hectare, iar din cele opt tone de varză obţinute, aproximativ şapte tone merg la saramură. Varza murată se vinde la Milişăuţi din august și până la începutul lunii mai. “Dacă în piaţă e 5 lei, un kilogram de varză murată se vinde la noi cu 3 lei. Castraveții muraţi îi dăm cu 6 lei kilogramul, iar gogonelele - cu 5 lei.  Avem şi produse speciale: gogoșari umpluți cu conopidă, ardei umpluți cu varză tocată sau castraveți cu sfeclă roșie”, se laudă agricultorul.

Pe lângă clienții din întreaga țară, care vin la el ca să-şi facă provizii pentru iarnă, nea Petru furnizează murături și restaurantelor și pensiunilor din zonă. Produsele din Milișăuți au ajuns deja şi în magazine din Marea Britanie, Spania și Italia.

Reţeta verzei murate de Milişăuţi

muraturi2.jpg

milisauti, muraturi, butoaie de lemn
Murăturile au un gust aparte datorită butoaielor de lemn

Petru Seniuc a dezvăluit, pentru adevarul.ro, secretul produselor sale. „Toate murăturile sunt conservate în butoaie mari de lemn, iar gustul obținut nu se poate compara vreodată cu cel al murăturilor dintr-un vas de sticlă sau de plastic. Pe lângă saramura de la Cacica, pe care o folosim pentru murat, adăugăm usturoi, țelină și hrean. Doar aşa obținem produse de calitate”, zâmbeşte nea Petru. 

Citeşte articolul complet şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Loading...

Citește și

  • gabrieal cristea

    Gospodinile au treabă multă în această perioadă şi s-au apucat să umple cămara pentru iarnă! Gabriela Cristea se numără şi ea printre doamnele care preferă să pună murături acasă şi anul acesta a făcut-o din nou. Vedeta Kanal D are o reţetă specială şi uşoară pe care pariază în fiecare an pentru un gust deosebit.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1