Medicul care a tratat-o pe asistenta bolnavă de Ebola: „Mânecile salopetei de protecție erau prea scurte”

teresa.jpg

teresa, ebola, virus, spital, medic, salopeta, maneci
Starea Teresei s-a înrăutățit și a fost conectată la aparate

Un medic care a tratat-o pe asistenta spaniolă bolnavă de Ebola a denunţat, într-un raport publicat joi de două ziare, condiţiile improprii în care a trebuit să o îngrijească, de la salopete cu mânecile prea scurte, până la cererile fără răspuns de transfer la un spital specializat, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Mânecile erau prea scurte pentru mine tot timpul”, iar o parte a încheieturii era goală, scrie doctorul Juan Manuel Parra, un medic la serviciul de urgenţă, în vârstă de 41 de ani, care a fost plasat sub observaţie, miercuri seara.

În acest raport publicat de „El Mundo” şi ”El Pais”, el povesteşte cum s-a ocupat timp de aproape 16 ore de asistentă, care s-a contaminat în timp ce îngrijea un preot spaniol infectat cu Ebola şi repatriat, decedat la 25 septembrie.

Potrivit acestuia, când asistenta a sosit dimineaţa la spitalul din oraşul Alcorcon, în apropiere de Madrid, ea a fost plasată într-o boxă separată de restul pacienţilor, deoarece a informat imediat că se temea că a fost contaminată.

Atunci când şi-a început el tura, în jurul orei 8.00, femeia prezenta deja primele simptome: erupţii cutanate pe piept şi abdomen, dureri musculare şi tuse, scrie medicul.

Numai el şi infirmierele intrau în salon, cu salopete de protecţie de bază: o bluză impermeabilă, mănuşi duble, cagulă şi mască chirurgicală.

După câteva ore, starea de sănătate a Teresei Romero s-a deteriorat brutal. Dar doctorul a aflat din presă rezultatul testului, pozitiv pentru Ebola. Abia în jurul orei 17.00 i-a fost confirmat dintr-o sursă oficială „posibilitatea” ca femeia să fie purtătoarea virusului Ebola. El utilizează atunci un echipament ”cu un nivel mai bun de protecţie, furnizat de spital”.

Dar „mânecile erau prea scurte”, scrie doctorul, în condiţiile în care pacienta deja prezenta „diaree, vomă, dureri musculare şi febră de până la 38 de grade”.

În pofida stării sale, asistenta încerca să îi protejeze pe cei care o îngrijeau. Începând cu ora 18.00, doctorul Juan Manuel Parra cere transferul la spitalul La Paz-Carlos III din Madrid, unde lucrează femeia şi unde au fost internaţi în august şi septembrie cei doi misionari decedaţi din cauza virusului Ebola.

El descrie o stare „instabilă, cu un risc ridicat de complicaţii şi necesitatea unei atenţii permanente”. Totuşi, potrivit medicului, ambulanţa a sosit abia la miezul nopţii pentru a o transporta pe Teresa Romero.

În prezent, Teresa este izolată la Spitalul Carlos III din Madrid. Marți, un jurnalist de la ”El Mundo” a reușit să vorbească cu ea la telefon. Deși avea o voce slăbită, Teresa i-a spus că se simte mai bine.

Joi, fratele asistentei, aflat la poarta spitalului, le-a declarat, însă, ziariștilor de la „El Mundo” că „starea Teresei s-a agravat și a fost intubată”.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al spitalului a confirmat spusele fratelui Teresei.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1