Mărturiile românilor din Nisa: «Copiii sunt şocaţi, au traume. Nimic nu va mai fi la fel»

Ultima actualizare:
Irina Lunka şi prietenii ei, la o tersă din Nisa cu puţi timp înainte de atac
Irina Lunka şi prietenii ei, la o tersă din Nisa cu puţi timp înainte de atac

Cei doi români, soţ şi soţie, răniţi, noaptea de joi, în atacul de la Nisa, de pe Promenade des Anglais, sunt din Buzău. Virgil (38 de ani) şi Mirabela (30 de ani), din oraşul Pătârlagele, se află de aproximativ doi ani în Nisa. Cuplul era la spectacolul de artificii împreună cu încă două rude.

După atacul terorist din noaptea de joi, cei doi buzoieni au fost spitalizaţi la un centru medical aflat la circa 7 kilometri distanţă de Nisa. Identitatea tinerilor nu a fost încă dată publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe, dar familiile au fost deja anunţate în legătură cu starea lor. Iniţial, după atac, cei doi s-au pierdut unul de celălalt. Ei s-au regăsit, ieri dimineaţă, într-un salon al spitalului în care se află internaţi. Regăsirea a fost emoţionantă: el - într-un scaun cu rotile, având fractură de membru inferior, ea - aflată sub efectul sedativelor, răspunzându-i doar prin mişcări ale ochilor care confirmau că îl aude şi înţelege ce spune. O familie de români care i-a vizitat la spital şi care a vrut să îşi păstreze anonimatul a declarat că cei doi buzoieni sunt în afara oricărui pericol: „El are o triplă factură la un picior, este foarte posibil să fi fost lovit de camion. Ne-a povestit că a sărit de pe promenadă. Ea este sedată, are un hematom în zona tâmplei. Medicii spun că nu este în pericol, dar vor să o monitorizeze. Are toate funcţiile vitale bune, dar medicii vor să vadă dacă hematomul se resoarbe”. 

Mărturii înfiorătoare ale românilor care au scăpat nevătămaţi

Silviu Şălaru, un român din Lugoj stabilit în Nisa, s-a aflat joi seara la aproximativ 500 de metri de locul în care a avut loc carnagiul. Silviu a declarat că prietenul său a insistat să meargă şi ei la focul de artificii, dar a refuzat. „Se pare că am făcut o alegere bună”, spune lugojeanul. ”Pur şi simplu nu am vrut să mă duc pentru că am preferat să evit mulţimile. Am zis că ce a fost la Paris, o să fie şi aici. Prietenii râdeau şi ziceau că e imposibil pentru că arabii nu se omoară între ei. Acum, uite că s-a întâmplat. Sunt cel puţin 10 copilaşi printre victime”, a declarat lugojeanul.


    Irina Lunka şi prietenii ei, la o tersă din Nisa cu puţi timp înainte de atac
Irina Lunka şi prietenii ei, la o tersă din Nisa cu puţi timp înainte de atac

Irina Lunka Levai este o româncă stabilită în Nisa, care a scăpat de moarte doar fiindcă un membru al grupului în care se afla a observat la timp camionul. „Eram pe Bulevardul «Promenade des Anglais». Eram mai mulţi. Un băiat din grup s-a întors şi a văzut ce ce întâmplă. Atunci a strigat la noi şi am fugit spre plajă. Eram cu copiii mici, care s-au speriat, la fel şi noi. Una dintre fete era în celălalt capăt al bulevardului. Abia am reuşit s-o sun, de panicată ce eram, să-i spun să meargă pe altă parte spre casă. Am luat copiii, să fie în siguranţă, şi am fugit. Suntem speriaţi. Copiii sunt şocaţi, au traume. De acum nimic nu va mai fi la fel”, spune Irina Lunka Levai. 

Cât te costă o vacanţă la Nisa

Nisa, oraşul francez de pe Coasta de Azur, al cincilea ca mărime din ţară şi al doilea ca număr de turişti după Paris, este una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă. Anual, peste 5 milioane de turişti ajung aici. Din Bucureşti zboară spre Nisa avioanele companiilor aeriene Blue Air şi Tarom. De exemplu, cu compania românească un bilet de avion din Bucureşti către Nisa costă 554 de euro/persoană/inclusiv taxe (dus-întors). Există însă şi zboruri low-cost, astfel că poţi ajunge aici şi cu 245 de euro de persoană, dar cu o escală. La agenţiile de turism, o vacanţă la Nisa porneşte de la 568 de euro şi include 7 nopţi de cazare la un hotel de 2* cu mic-dejun inclus, dar fără transport. Pentru un hotel de 4* preţurile sar de 2.000 de euro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net