Marele actor Ștefan Mihăilescu-Brăila ne-a părăsit acum 22 de ani, uitat și trist

Ultima actualizare:

    Cel mai mare rol a lui Ștefan Mihăilescu-Brăila a fost Bachus din filmul "Secretul lui Bachus", realizat în FOTO: cinemagia.ro
Cel mai mare rol a lui Ștefan Mihăilescu-Brăila a fost Bachus din filmul "Secretul lui Bachus", realizat în FOTO: cinemagia.ro

Marele actor Ștefan Mihăilescu-Brăila ne-a părăsit acum 22 de ani, la 19 septembrie 1996, dar rolul magistral din ”Secretul lui Bahus” este la fel de popular și în ziua de azi. Puțini știu că artistul a fost un copil nedorit, ”din flori”, iar mama lui nu l-a iubit.

”Păcală”, ”Secretul lui Bahus”, ”Nea Mărin miliardar”, plus alte zeci de filme i-au adus lui Ştefan Mihăilescu-Brăila roluri memorabile, foarte populare și în ziua de astăzi.

Însă puțini știu că marele actor a suferit toată viața. Ştefan Mihăilescu-Brăila s-a născut la 3 februa­rie 1925 la Brăila. Mama lui  a fost infirmieră și l-a născut la 19 ani în afara căsătoriei. A fost un copil ”din flori”, cu copil nedorit și care nu a fost iubit de mama sa.

Din acest motiv, Ştefan Mihăilescu-Brăila n-a putut să-şi ierte mama niciodată și a fost marcat pe viaţă. A su­fe­rit îngrozitor toată viața. Mai târziu, a mărturisit că, la rândul său, nu a putut iubi: ” N-am fost învăţat”, spunea Ştefan Mihăilescu-Brăila.

Cine a fost Ştefan Mihăilescu-Brăila

O rudă a marelui actor, povestea că s-a născut la Brăila, în casa bunicilor din partea mamei, dintr-o relaţie de o noapte cu un medic care locuia în cartierul Lacul Dulce. Nu a avut o copilărie fericită. Mama lui era rece, se purta rău cu el. Unchiul lui îi spunea mereu că e foarte urât, îl băteau cu lingura în cap. A suferit toată viaţa, panicat de sărăcie. Era po­sesiv cu lucrurile lui, dar era şi în stare să dăruiască foarte mult.

În 1936 se înscrie la Liceul in­dus­trial din Brăila şi-l termină în 1940. Din 1944 face parte din mişcarea artistică de amatori. A fost un copil sărac şi de aceea a început să muncească de la vârsta de 16 ani, a fost pe rând hamal, salahor, funcţionar. Vedea filme multe filme, în special americane. Chiar își dorea să ajungă în America, în țara tuturor posibilităților. La 14 ani s-a urcat într-o birjă și a spus:

”Nene, eu vreau să ajung în America”.

S-a înscris la Conservatorul “G. ­Cavadia”, conservatorul de muzică şi artă dramatică, pe care-l termină în 1947. După terminarea Con­servatorului a fost angajat actor la Teatrul de Stat Brăila, iar acolo erau doi Ştefan Mi­hăilescu şi, pentru că pe bunica lui o chema şi Brăila, şi-a luat această poreclă pentru a nu fi confundat cu alţii. În 1950 se căsătoreşte cu Georgeta ­Rahtopol, iar în 1956 se transferă la Teatrul din Baia Mare. Vine prin concurs la Teatrul Giuleşti din Bucureşti în 1957, care se numea atunci Teatrul Muncitoresc CFR. 

Ștefan Mihăilescu-Brăila a fost chel de tânăr

Nu era frumos:  avea un nas enorm, a fost chel de tânăr, și buze subţiri. Era un bărbat de 1,62 m, dar lat în umeri, foarte agil, cu gesturi spontane. Mergea cu gâtul întins, aşa, ca să pară mai înalt. În schimb, avea o voce bună, cu un timbru frumos.

A debutat în film în 1958, în ”Alo! Ați greșit numărul!, după care au urmat zeci de roluri. A jucat cu o inegalabilă măiestrie artistică, în cele mai reușite comedii din cinematografia românească.

Cel mai mare rol a fost Bachus din filmul "Secretul lui Bachus", realizat în 1983 de regizorul Geo Saizescu.

Ștefan Mihăilescu-Brăila a fost și prezentator a numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune.

La 39 de ani, I s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne, pentru merite deosebite în activitate.

Actorul a murit la 71 de ani, uitat de cei care l-au aplaudat, dar și de mulți colegi de breaslă, la 19 septembrie 1996, la București.

image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net