Marea provocare a Guvernului Grindeanu: bugetul țării pe 2017

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Liderii PSD Și ALDE se reunesc azi la ora 14.00 în cadrul Comitetului Executiv Național pentru a aproba componența viitorului Guvern. Miniștrii propuși de cele două formațiuni vor fi anunțați în Parlament azi, în jurul orei 16.00. Însă, de la numire până la preluarea efectivă a sarcinilor pentru care se vor angaja în fața românilor, reprezentanții Executivului vor trece prin mai multe filtre. PSD și ALDE au toate motivele să grăbească lucrurile: au promisiuni electorale de onorat, care depind în întregime de aprobarea cu celeritate a bugetului de stat pe 2017.

Lista cu propunerile celor două partide pentru cele „20 și ceva de ministere” va fi depusă azi în Parlament, au anunțat liderii PSD și ALDE. Președintele Liviu Dragnea a anunțat că viitorul Executiv va avea mai multe ministere, din care vor face parte oameni noi, dar experimentați, dar și opt femei. Mâine, 4 ianuarie, miniștrii propuși vor fi audiați în comisiile de specialitate din Parlament, după care plenul reunit al celor două Camere va trece la vot. Teoretic, PSD și ALDE nu ar trebui să aibă probleme cu aprobarea componenței Cabinetului Grindeanu, mai ales că liderii celor două partide au anunțat că vor încerca să obțină și susținerea UDMR și a celorlaltor minorități în Parlament.

După votul în Parlament, miniștrii desemnați vor depune jurământul la palatul Cotroceni, iar mâine seară ar pute avea loc prima ședință de Guvern. Cel mai probabil, primul proiect pe ordinea de zi va fi cel a bugetului de stat pe 2017. Conform liderului PSD, Liviu Dragnea, acesta este definitivat și urmează să fie înaintat Ministerului de Finanțe pentru avizare. După acest pas, proiectul bugetului va fi suspus votului în Parlamentul României pentru că din februarie ar trebui să intre în vigoare primele măsuri anunțate de programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE.

Care vor fi primele măsuri ale PSD-ALDE

Creşterea salariului minim la 1.450 de lei. Măsură anunțată a intra în vigoare încă de la 1 ianuarie, creșterea salariului minim pe economie (de la 1.250 de lei, la 1.450 de lei) a fost amânată cu o lună tocmai din cauza procesului greoi de desemnare a pemierului și a cabinetului Grindeanu.

Ieftinirea medicamentelor cu 35%. Face parte din programul de guvernare al PSD și era prevăzută, de asemenea, de la 1 ianuarie 2017.

Eliminarea contribuţiilor de sănătate pentru pensionari. Conform promisiunilor electorale ale PSD, pensionarii nu vor mai plăti contribuții de sănătate de la 1 februarie 2017. În plus, pensiile mai mici de 2.000 de lei/lună nu vor mai fi impozitate.

Creşterea salariilor din administraţia locală cu 20%. Salariile în administraţia publică locală prevăzute să intre în prima fază de creştere cu 20% vor intra în vigoare de la 1 februarie. Salariile actorilor care sunt prevăzute să crească cu 50% de la 1 ianuarie vor avea aplicată această creştere de la 1 februarie

Creşterea burselor studenţilor de 2 – 3 ori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net