Marea Conjuncție dintre Saturn și Jupiter din 21 decembrie, un fenomen astrologic pe care s-ar putea să nu-l mai vezi niciodată

Ultima actualizare:
Saturn este una dintre cele mai mari planete din sistemul nostru solar
Saturn este una dintre cele mai mari planete din sistemul nostru solar

Marea Conjuncție dintre Saturn și Jupiter, care va avea loc la 21 decembrie 2020, este un fenomen astrologic rar, am putea spune chiar excepțional pe care nu trebuie să-l ratezi. Motivul? S-ar putea să nu-l mai vezi niciodată!

Pe scurt, cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter și Saturn, se vor afla aparent foarte aproape una de cealaltă, atât de aproape, încât vor părea un astru dublu. Pe cer vom vedea o singură stea uriașă, enormă, strălucitoare, motiv pentru care a fost asemuită cu Steaua din Betleem. 

Saturn, a șasea planetă de la Soare, este cea mai îndepărtată și mai lentă planetă pe care o putem vedea cu ochiul liber, aflăm de pe descoperă.ro. Jupiter, a cincea planetă de la Soare, este a doua cea mai lentă planetă luminoasă, după Saturn. Tocmai de aceea, conjuncțiile dintre Jupiter și Saturn sunt printre cele mai rare conjuncții de planete luminoase. Saturn are nevoie de 30 de ani pentru a înconjura Soarele, în timp ce Jupiter o face în aproape 12 ani. Așadar, în decembrie trebuie să ne uităm pe cer pentru că nu vom mai vedea niciodată așa ceva. Următoarea „Mare conjuncție dintre Jupiter și Saturn va mai avea loc tocmai la data de 15 martie 2080.


    Saturn este una dintre cele mai mari planete din sistemul nostru solar
Saturn este una dintre cele mai mari planete din sistemul nostru solar

Observatorul Astronomic București: „Privește cerul pe 21 decembrie!”

„Apropierea minimă și rară se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18.00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer. Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop vom putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor. Dacă ar fi să puteți observa cerul doar o noapte în 2020, alegeți noaptea de 21 decembrie!”, mai transmite Observatorul Astronomic București.

Ce vom vedea pe cer?

Astfel de alinieri de planete se produc la circa 20 de ani odată, dar cea de anul acesta este în mod excepțional rară datorită proximității celor două planete una în raport cu cealaltă. Senzația va fi că cele două planete sunt pe punctul de a intra în coliziune, iar noi vom putea observa un singur punct pe cer, deosebit de luminos.

Această impresie de „planetă dublă” nu va fi însă decât o iluzie optică din perspectiva Terrei. În realitate, Jupiter și Saturn nu vor fi chiar atât de apropiate. În unități astronomice (UA), măsură folosită de astronomi ce corespunde distanței dintre Pământ și Soare, Jupiter va fi la 5 UA de noi, iar Saturn la 10 UA. 

Marea Conjuncție dintre Saturn și Jupiter va fi vizibilă în orice zonă a globului, însă cel mai bine se va vedea de la Ecuator. Evident, cerul va trebui să fie senin. În emisfera nordică, durata de observare va fi mai mică.

Următoarea Mare Conjuncție va avea loc peste 60 de ani. Mai exact la 15 martie 2080. Apoi, o astfel de aliniere de planete se va mai produce abia după anul 2400, estimează specialiștii. 

image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net