Luni, ultima ședința de Guvern înainte de moțiune. Ce se află pe ordinea de zi

Ultima actualizare:

    Luni, în ultima ședința de Guvern înainte de moțiunea de cenzură, aflăm când și cu ce sumă va crește salariul minim
Luni, în ultima ședința de Guvern înainte de moțiunea de cenzură, aflăm când și cu ce sumă va crește salariul minim

Luni, 4 octombrie, este anunțată ultima ședință de Guvern înainte de moțiunea de cenzură împotriva Executivului, care a fost depusă și citită în Parlament săptămâna trecută și care va fi dezbătută și votată marți. Pe ultima sută de metri premierul Cîțu vrea să dea undă verde mai multor proiecte aflate, deocamdată, în stand-by: este vorba despre majorarea salariului minim, compensarea facturilor la energie, legea consumatorului vulnerabil dar și cea care obligă medicii să se vaccineze sau să se testeze ani Covid pe banii lor.

Guvernul Cîțu se grăbește să adopte mai multe proiecte de lege, deoarece mâine este posibil să avem un Guvern interimar, dacă moțiunea PSD va trece. Și, cum Guvern interimar nu va avea dreptul să ia decizii ce privesc bugetele viitoare, salariul minim, compensarea facturilor la energie dar și legea consumatorului vulnerabil ar putea fi iarăși amânate.

În ultima ședință de Guvern se așteaptă adoptarea legii salariului minim 

Luni, începând cu ora 13.00, se întrunește Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, întâlnire la care vor participa sindicatele, patronatele și premierul Florin Cîțu. Se va discuta din nou despre creșterea salariului minim la 1524 de lei brut, de la 1 ianuarie 2022. 

La prima întâlnire, discuțiile s-au împotmolit, iar adoptarea legii a fost întârziată. Patronatele și-au exprimat atunci nemulțumirea cu privire la formula de calcul, formulă stabilită de Guvern fără să fi fost consultate și, evident, cu care nu au fost de acord. Patronatele nu se opun creșterii salariului minim pe economie, ci solicită autorităților ca suma în plus să nu fie impozitată de stat și să intre, astfel, în buzunarele salariaților. 

Dacă luni se va ajunge la o înțelegere, atunci premierul a spus că legea va fi supusă aprobării în şedinţa programată la ora 16.00. Practic, azi aflăm dacă salariu minim va crește sau nu de la 1 ianuarie. 

Compensarea facturilor la energie

În condiţiile în care va avea toate avizele necesare, miniştrii vor avea pe ordinea de zi a şedinţei de guvern şi actul normativ prin care se compensează facturile la energia electrică şi la gazele naturale pentru consumatorul mediu.

Cum se vor compensa facturile la curent 

Cine beneficiază de reduceri. Românii care consumă lunar între 30 kW și 200 kW vor beneficia de o reducere de 18 bani pe fiecare kilowat consumat. Practic, va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh. „Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13.000.000 de români”, a spus demnitarul într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria. Ministrul a precizat că și cei care au un furnizor de electricitate ce oferă cel mai mic preț din piață vor beneficia de reducerea de 18 bani pe kWh, iar măsura se va aplica atât consumatorilor din piața reglementată, cât și celor din piața concurențială.

Exemplu de calcul al facturii: „Factura la un consum de 100 de kilowați, la 82 bani kilowatul, este de 82 lei, cu tot cu TVA. Din această factură se scad 18 bani, înmulțit cu 100 kw. La 100 kw plătesc 64 lei, atât cât ar plăti dacă ar fi în portofoliul furnizorului cu cel mai mic preț din piață”, a exemplificat, de curând, ministrul energiei, Virgil Popescu. 

Cum se vor compensa facturile la gaze naturale 

Cine beneficiază de deducere. În ceea ce privește facturile la gaze naturale, acestea vor fi reduse cu 25%. Însă nu toți consumatorii vor beneficia de această reducere, ci doar persoanele care înregistrează un consum anual între 100 și 1.200 de metri cubi.

Cum se obține ajutorul. Ce trebuie să înțeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. „Va apărea în funcție de consumul pe care îl au”, a precizat ministrul.

Ce venituri trebuie să ai. Virgil Popescu  a adăugat că nu se va mai ține cont de veniturile oamenilor, pentru că se presupune că cei care au un consum mediu au și un venit mediu. 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de această măsură.

Legea consumatorului vulnerabil. Se vor adopta normele de aplicare

Tot în cazul în care va avea toate avizele necesare, va fi adoptată şi hotărârea de guvern care conţine normele de aplicare a legii consumatorului vulnerabil. 

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 7 septembrie, în calitate de for decizional, proiectul legii consumatorului vulnerabil, care prevede ajutor pentru încălzirea locuinței și pentru consumul energetic al gospodăriei pentru anumite categorii sociale. Dar, pentru ca legea să poată intra în vigoare, trebuie aprobate normele de aplicare. 

Ce este legea consumatorului vulnerabil

Potrivit legii, „consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil - persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.  

Potrivit proiectului de lege adoptat, ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat.

Conform proiectului, măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale şi sunt:  

  • ajutor pentru încălzirea locuinţei; 
  • ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;  
  • ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;  
  • ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.  

Cine poate beneficia de legea consumatorului vulnerabil

În același timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie”, declara și ministrul muncii, Raluca Turcan. Consumatorul vulnerabil trebuie să se adreseze Primăriei pentru a obține aceste facilități.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.

„Familiile şi persoanele singure beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

  • 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
  • 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  • 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
  • 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună”, au stabilit deputaţii.

Ultima ședință de Guvern și „legea medicilor nevaccinați” 

Premierul Florin Cîţu a mai spus că pe ordinea de zi se poate afla şi proiectul de lege care cere personalului medical şi a celui din instituţiile sociale care nu este vaccinat să se testeze pe propriii bani și să prezinte certificat verde anti Covid.

Proiectul de lege prevede ca angajaților din sistemul medical care refuză vaccinarea anti-COVID și testarea să li se suspende contractul de muncă, iar după 30 de zile (dacă nu se vaccinează sau nu se testează) se poate ajunge la concediere.

Ministrul interimar al Sănătății declarat acum câteva zile că este o măsură necesară, care se va aplica în perioada stării de alertă. Ministrul a precizat că 70% din medici sunt vaccinați.

În ultima ședință de Guvern înainte de votarea moțiunii de cenzură de marți, 5 octombrie,  Florin Cîțu încearcă aprobarea unor legi fundamentale, care îi privesc direct pe români și care nu ar putea fi girate de un Guvern interimar. 

CITEȘTE ȘI: Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată. Când va intra în vigoare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net