Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța vor începe miercuri, 15 ianuarie

cazinoul_din_constanta.jpg

cazinoul_din_constanta
Așa ar trebui să arate Cazinoul din Constanța după restaurare
FOTO: adevarul.ro

Cazinoul din Constanța, clădirea-simbol a Constanţei nu a arătat mereu ca o ruină. Construit între 1908 și 1912, în stil Art Nouveau, edificiul a devenit o emblemă a României. Este în ruină de mulți ani. Iată că miercuri, 15 ianuarie, vor începe lucrările de restaurare.

Distracție în fața ruletei sau la masa de blackjack, clinchetul fiselor, muzică în surdină, lampadare strălucitoare și oglinzi din cristal. Asta a însemnat cazinoul din Constanța și a devenit simbol al vremurilor bune din România. Din 2014, edificiul este în ruină.

cazinou_constanta-ruina.jpg

cazinou_constanta-ruina
Din 2007, clădirea Cazinoului din Constanța s-a degradat și a devenit o ruină
FOTO: historia.ro

Încep lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța vor începe miercuri, 15 ianuarie, scrie tomisnews.ro. Potrivit Ordinului pentru începerea lucrărilor, semnat luni, 13 ianuarie, de Compania Națională de Investiții, reabilitarea completă trebuie finalizată în 2022.

După mai multe luni pierdute după cea de-a patra licitație și mai bine de nouă ani de încercări eșuate de începere a lucrărilor, Cazinoul din Constanța intră în mult așteptatul proces de restaurare.

Lucrările de restaurare vor fi executate de câștigătoarea licitației, Aedificia Carpați. Valoarea contractului este de 56.627.697 lei, iar durata de realizare a lucrărilor este de 30 de luni, din care 3 luni sunt dedicate activității de proiectare, scrie tomisnews.ro.

În cadrul execuției, se vor realiza lucrări de consolidare și restaurare a clădirii principale (S+P+1E+M, pod parțial și rampă acces subsol) și a zonelor exterioare: terasă, utilități, balustradă ș.a.

Când a fost construit Cazinoul din Constanța

 • Clădirea-simbol a Constanţei nu a arătat mereu ca o ruină. Construit între 1908 și 1912, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard, edificiul, devenit o emblemă veritabilă a României.
 • A fost aspru criticat în primii ani de la inaugurare, presa vremurilor respective caracterizându-l drept „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane”. Totuși, de-a lungul timpului, monumentul a atras o mulțime de turiști, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor înstăriți și împătimiți ai jocurilor de noroc și, totodată, simbolul arhitectural al Constanței.
 • Cazinoul a fost restaurat complet de două ori: în 1934, de însuși proiectantul Daniel Renard, și în 1986, scrie historia.ro.
 • Clădirea cu trei fundații a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand.
 • Holul imens de la parter se continua spre etaj cu o scară triplă. La parter se aflau doua săli de cazino și o sală de biliard, iar la etaj un hol dădea spre sala de spectacole.
 • Cazinoul a funcționat 38 de ani, cu două întreruperi datorate celor două războaie mondiale și în 1948 a fost preluat de comuniști, devenind Casa de Cultură a Sindicatelor până în 1960 și apoi revenind Oficiului Național de Turism (ONT) Litoral, instituție care, preocupată de dezvoltarea stațiunilor, l-a lăsat în paragină, scrie historia.ro.
 • S-au făcut multe încercări de restaurare, majoritatea rămase la stadiul de intenție. Ultima renovare mai serioasă s-a încercat între anii 1986 – 1988, sub regim comunist.
 • După revoluție nimeni nu a mai avut ochi pentru această construcție. În 2007 primăria a concesionat-o pe 49 de ani firmei Queen Investments (proprietară de cazinouri de lux în toată lumea) care însă s-a speriat de anvergura și costurile proiectului și a renunțat la contract.
 • La frâiele reabilitării a trecut apoi Ministrul Turismului, Elena Udrea, dar nu s-a întâmplat.
 • Apoi, în 2013, s-a discutat de 10 milioane de euro fonduri europene destinate reparațiilor, însă și acest poiect a rămas doar la stadiu declarativ. Ulterior clădirea a fost trecută în proprietatea Ministerului Lucrărilor Publice, în speranța că se vor găsi astfel bani și energie pentru renovare.

Citește și:

Cazinoul din Constanța rămâne o epavă a uscatului. O nouă contestație blochează începerea lucrărilor de renovare

Așa va arăta Cazinoul din Constanța după lucrările de renovare

Loading...
 
 

Citește și

 • Cazinoul din Constanţa a fost lăsat în paragină după 1990, însă şi aşa, neîngrijit, el impresionează şi acum turiştii străini veniţi în România. Este cazul şi unui fotograf francez, care a realizat o serie de fotografii cu clădirea abandonată, în timpul unei vizite în Constanţa.

 • Conacul din Salcea ridicat in 1850 de boierul Alexandru Cantacuzino-Pascanu a ajuns aproape o ruina in zilele noastre

  Conacul boieresc din comuna Salcea, judeţul Suceava, a fost construit în 1850. Casa familiei Cantacuzino a fost primul edificiu din Moldova dotat cu apă curentă şi energie electrică. Acum, clădirea se află într-o stare avansată de degradare și e scoasă la vânzare de câțiva ani.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 488749885


Varnish cache server

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1