Lovitură pentru Emil Constantinescu. Se cere desființarea Institutului Levantului, finanțat de stat cu 1 milion €

emil_constantinescu-presedintele_romaniei-rector.jpg

emil_constantinescu-presedintele_romaniei-rector
Emil Constantinescu este pe cale să piardă 1 milion €, bani cu care este finanțat Institutul Levantului pe care fostul președinte al României îl conduce
FOTO: adevarul.ro

Emil Constantinescu este pe cale să piardă 1 milion €, bani cu care este finanțat Institutul Levantului pe care fostul președinte al României îl conduce. Deputatul USR Iulian Bulai a anunţat miercuri că a depus la Parlament o propunere legislativă care prevede desfiinţarea Institutului.

Deputatul USR Iulian Bulai a anunţat miercuri, 12 februarie, că a depus la Parlament o propunere legislativă care prevede desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, în prezent condus de fostul preşedinte Emil Constantinescu (80 de ani).

Se cere desființarea Institutului Levantului, finantat de stat cu 1 milion €

Deputatul USR Iulian Bulai spune că Institutul Levantului este una dintre cele „născute de guvernele PSD ca să scurgă bani fără vreo noimă, în schimbul sprijinului politic”, scrie adevarul.ro.

Iulian Bulai susţine că Institutul Levantului are un buget anual de peste un milion de euro de la buget şi compară acest aspect cu situaţia altor instituţii de cultură care chiar "există şi chiar fac lucruri pentru oamenii României".

Lovitură pentru Emil Constantinescu. Pierde finanțarea pentru Institutul Levantului?

”20.000 de lei din bugetul milionar al Institutului au provenit, în 2018, din venituri proprii", afirmă Iulian Bulai pe Facebook, citat de adevarul.ro.

Deputatul USR a ataşat postării un tabel cu subvenţiile primite de Institut în 2018 (5,3 milioane de lei) şi în 2019 (4,8 milioane de lei).

Fondul de salarii pe 2018 a fost de 2,9 milioane de lei, iar pe 2019 - 3,39 milioane de lei.

Deputatul prezintă şi câteva sume legate de salarizarea din Institut. „Un referent cu studii medii de la Institutul Levantului avea în 2019 un salariu brut de 4.048 de lei, în timp ce grila de salarizare unică prevede ca un cercetător ştiinţific III dintr-un institut de cercetare al Academiei Române să ajungă abia în 2022 la 4.216 lei brut.

Salariul de bază de 8.356 lei brut al directorului adjunct al ISACCL a fost, în 2019, aproape cât va ajunge cel al unui director adjunct de cercetare de la Academie în 2022 (8.949 lei)".

Potrivit deputatului, ”Doar 80.000 lei a alocat Institutul Levantului, în 2019, studiilor şi cercetărilor. Dintr-un milion de euro, cam 50.000 de euro s-au dus spre proiecte".

Parlamentarul precizează că „avem o lipsă cronică de specialişti într-o mulţime de domenii, cercetarea arheologică e aproape în agonie, instituţiile cu tradiţie şi recunoaştere internaţională sunt subfinanţate, iar statul român iroseşte resurse valoroase pentru întreprinderi fără plus-valoare, fără impact în societatea românească ori la nivel internaţional şi care, în final, subminează chiar domeniul ale cărui resurse le deturnează. Căruia trebuie să-i punem capăt! Specialiştii din institutele de cercetare şi din muzee trebuie sprijiniţi să-şi facă meseria, nu o instituţie-căpuşă!”.

Ce este Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului

Institutul Levantului se prezintă astfel:

”Institutele  de Studii Avansate (ISA) sunt structuri care țintesc excelența în știință, în cultură și/sau în educație. Sunt structuri autoconstituite, urmând inițiativa unei personalități sau a unui grup restrâns de specialiști cu rezultate înalte, recunoscute internațional într-un anumit domeniu. Scopul pe care-l urmăresc inițiatorii este de a extinde rezultatele domeniului de excelență creat, astfel încât acestea să se răsfrângă benefic asupra societății. În demersul lor, inițiatorii sunt conștienți de faptul că sistemul științific instituționalizat în universități și centre de cercetare, dependent de norme și condiții, nu poate susține sistemul liberal promovat de institutele de studii avansate, în care originalitatea și inovarea sunt principii de bază. Prin modul de constituire, sunt structuri neacreditate, nesupuse, deci, periodic unui sistem formal de evaluare. Din aceasta rezultă responsabilitatea pe care, în mod tacit, un Institut de Studii Avansate și-o asumă, în cerc restrâns, în fața celor din domeniul specializat pe care îl reprezintă, în cadru larg, în fața societății.”

Citește și:

Ce bine se ţine Emil Constantinescu la 80 de ani! A ieşit la piaţă cu SPP-iştii

Ce pensii au foștii președinți. Câți bani încasează la bătrânețe Constantinescu, Băsescu şi Iliescu

Loading...

Citește și

  • emil constantinescu portret

    Fost președinte al României în perioada 1996-2000, Emil Constantinescu a împlinit 80 de ani la 19 noiembrie și a fost sărbătorit la Ateneu, în cadrul unui eveniment fastuos. Cel mai emoționant moment a fost când nepoata de nici 18 ani a fostului președinte a urcat pe scenă și i-a făcut o dedicație la chitară clasică. Emil Constantinescu a dezvăluit în exclusivitate pentru Click! cum s-a simțit în acele momente și a explicat de ce nu a fost nici un tată, nici un bunic prea bun.

  • emil constantinescu, bani, deplasari, guvern

    A fost președintele statului, dar apoi a revenit la catedră. Guvernanții spun că de-a lungul vremii, acesta a adus beneficii învățământului românesc și tocmai de aceea, anual, i se dă o ”bursă”. Nu mai puțin de 15.000 de lei, bani cu care pleacă la simpozioane în străinătate.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1