Liviu Dragnea a mâncat eugenii ca să scape de tensiune la proces

Ultima actualizare:
Unul dintre fanii liderului PSD a fost luat pe sus de jandarmi
Unul dintre fanii liderului PSD a fost luat pe sus de jandarmi

Liviu Dragnea, şeful Partidului Social Democrat (PSD), a stat luni cu sufletul la gură. Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urma să se pronunţe în cazul dosarului privind angajarea fictivă a două persoane la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman. Magistraţii au amânat sentinţa pentru 20 mai.

Reporterii “Adevărul” s-au aflat luni în sala de judecată şi au relatat momente din culisele procesului în urma căruia Liviu Dragnea riscă să ajungă după gratii şi să-şi încheie controversata carieră politică. 

  • Ora 10.30. Aproximativ 250-300 de persoane au venit la Curtea Supremă şi aşteaptă nerăbdătoare sosirea lui Liviu Dragnea. Protestatarii şi susţinătorii politicianului s-au aşezat pe trotuare diferite. Avocaţii lui Dragnea au sosit la instanţă. 
  • Ora 10.50. Liviu Dragnea a ajuns la Înalta Curte, flancat de forţele de ordine şi în huiduielile celor prezenţi. Au fost îmbrânceli, iar unele persoane au aruncat cu apă. Dragnea şi-a făcut loc cu greu prin mulţimea de oameni. Protestatarii aveau fluiere şi vuvuzele, jandarmii încercând cu greu să menţină ordinea. 
  • Ora 10.55. Momente extrem de tensionate la Înalta Curte: trei persoane sunt reţinute şi duse în clădirea instanţei. Jandarmii au montat garduri de protecţie. 
  • Ora 11.05. Liviu Dragnea a ajuns în sala de judecată. Liderul PSD stă în rândul întâi şi citeşte, probabil declaraţia pe care o va da în faţa judecătorilor, de doar două pagini. E foarte nervos, nu vorbeşte nici cu avocaţii angajaţi. În sala arhiplină se aud vuvuzelele şi scandările susţinătorilor de afară: „PSD, PSD!” şi „Murim, luptăm, pe Dragnea îl apărăm!”. 
  • Ora 11.20. Procesul a început. 
  • Ora 11.30. Procesul a fost suspendat pentru 30 de minute. Avocaţii lui Dragnea au cerut recuzarea unei judecătoare din complet.  Şeful PSD a rămas în sală alături de avocaţii săi şi e foarte supărat. Aghiotantul i-a adus o „Eugenie”.
  • Ora 12.30. Liviu Dragnea le cere jandarmilor evacuarea din sală a protestatarilor. Liderul PSD fusese întrebat de protestatarul Mălin Bot dacă îi oferă un interviu. Dragnea i-a răspuns că nu şi l-a acuzat că e securist. Apoi, liderul PSD l-a întrebat pe jandarm: “Credeţi că aşa trebuie să se desfăşoare un proces? Atunci ieşim noi afară şi rămân dânşii în sală”.
  • Ora 13.24. Se poate observa că banca de lemn din sala de judecată nu e prea confortabilă şi că preşedintele Camerei Deputaţilor pare a acuza dureri de spate. 

Protestatarii agită cătuşe şi un deşteptător: “Ţi-a sunat ceasul!”
Protestatarii agită cătuşe şi un deşteptător: “Ţi-a sunat ceasul!”
  • Ora 13.50. Liviu Dragnea e audiat de magistraţi. „Aşa cum am spus şi la fond, sunt total nevinovat. Nu am avut cunoştinţă că cele două angajate nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus acest lucru. Nu am cerut nimănui, nu am făcut presiuni asupra nici unei persoane pentru a le menţine pe cele două în funcţie la DGASPC”, susţine Dragnea. “Nu am discutat niciodată cu inculpatele Stoica şi Botorogeanu să le spun să se angajeze la Protecţia Copilului şi să lucreze în realitate la sediul PSD”, adaugă liderul partidului de guvernământ.
  • Ora 14.10. În timp ce liderul PSD răspunde la întrebările judecătorilor, de afară se aude corul protestatarilor: “La puşcărie! La puşcărie!”. 
  • Ora 14.20. Procurorul a întrebat dacă era nevoie de cele două angajate de la Protecţia Copilului la sediul PSD. Liviu Dragnea a spus că refuză să mai răspundă întrebărilor, fiind “o întrebare tipică a DNA. Dacă o să fiu condamnat, mi-aş dori să ştiu pentru ce”, a trâmbiţat liderul politic. 
  • Ora 14.32. Liviu Dragnea face ultimele precizări în faţa instanţei. „Afirm şi în încheiere că sunt total nevinovat, nu am luat nici o astfel de decizie, nu am ştiut că cele două nu merg la serviciu şi îmi menţin opinia că acesta este un dosar politic”, spune şeful PSD. 

Simpatizanţii PSD au vociferat la sediul Curţii Supreme
Simpatizanţii PSD au vociferat la sediul Curţii Supreme
  • Ora 14.33 Audierea s-a încheiat, iar tensiunea atinge cote maxime. 
  • Ora 15.02. Instanţa s-a retras pentru a se pronunţa asupra cererilor de amânare. Procurorul DNA a susţinut că avocaţii apărării caută să tergiverseze acest proces, cunoscând dorinţa de pensionare a uneia dintre judecătoare. 
  • Ora 15.23. Judecătorii au anunţat că amână pronunţarea sentinţei pentru 20 mai. 

Prima instanţă: 3 ani şi 6 luni cu executare

Liviu Dragnea (56 de ani) este acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman (2000-2012), i-ar fi determinat pe şefii DGASPC Teleorman să le angajeze fictiv şi să le menţină în funcţii pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu (49 de ani) şi Anisa-Niculina Stoica (44 de ani). 

Pentru că ele nu au dat în toţi anii în care au fost angajatele Direcţiei nici o zi pe la birou, statul a fost prejudiciat cu 108.612 de lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit, arată procurorii. 


    Simpatizanţii PSD au vociferat la sediul Curţii SupremeFoto: Inquam Photos / Mediafax
Simpatizanţii PSD au vociferat la sediul Curţii SupremeFoto: Inquam Photos / Mediafax

Dosarul angajărilor fictive a fost amânat pe parcursul mai multor termene de judecată. Pe 21 iunie 2018, un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl condamnase pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. În aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, în dosarul “Referendumul”, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net