Isărescu: „Prima Casă“ nu are ce căuta în legea dării în plată

isarescu.jpg

Mugur Isărescu

Prima Casă“ nu are ce căuta în legea dării în plată, pentru că în acest caz se pun sub semnul întrebării garanţiile emise de către stat în cadrul programului guvernamental, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), într-un interviu acordat Radio România Actualităţi.

„Este un program guvernamental. Acest program guvernamental nu are ce căuta în legea dării în plată. A vorbi într-o lege, cum este darea în plată, despre punerea în discuţie a unei garanţii a statului român, cu alte cuvinte: o lege a statului român să pună în discuţie, sub orice formă, garanţia statului român, eu atât pot să spun: sună groaznic! Sună groaznic şi pe plan intern, şi pe plan internaţional“, a afirmat Isărescu.

Totuşi, guvernatorul BNR vine cu o soluţie pentru parlamentarii care doresc aplicarea legii dării în plată şi pentru programul „Prima Casă“. „Dacă statul român, legiuitorul, doreşte să se adreseze, prin darea în plată, şi beneficiarilor creditelor din programul «Prima Casă», are posibilitatea să se adreseze în altă lege, în legea proiectului respectiv, într-o manieră clară, fără confuzii, fără să apară niciun fel de interpretare privind garanţia statului român“, a mai spus Isărescu.

Legea dării în plată, aflată la reexaminare în Parlament, a trecut de plenul Senatului şi urmează să intre în dezbatere în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Senatorii au stabilit ca legea să se aplice şi împrumuturilor aflate în derulare, însă numai creditelor imobiliare cu o valoare de până în 150.000 de euro, inclusiv celor acordate prin programul „Prima Casă“.

 

 

loading...
Loading...