Regina Ana a fost înmormântată la Curtea de Argeş

Ultima actualizare:
Regele Mihai
Regele Mihai

Sâmbătă, 13 august, Regina Ana este dusă pe ultimul său drum, spre Curtea de Argeș, acolo unde își va dormi somnul veșnic. Sicriul cu trupul Majestății Sale părăsește Sala Tronului din Palatul Regal din București, acolo unde a fost ținut în ultimele zile. Mii de oameni s-au perindat prin fața catafalcului pentru a-și lua rămas bun de la soția lui Mihai I. La 78 de ani de la ultimele funeralii regale, cele ținute pentru Regina Maria, România se îmbracă iar în negru pentru ultima Regină a României, Ana. 13 august a fost declarată zi de doliu național. Regina Ana a fost înmormântată.

UPDATE ora 16:45: Regina Ana a fost înhumată în Catedrala Regală din Curtea de Argeş. Sicriul a fost aşezat într-o criptă din noua Catedrală Arhiepiscopală.

UPDATE ora 16:30: Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalţi ierarhi ortodocşi, în frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, s-a încheiat, iar sicriul cu trupul neînsufleţit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală, urmând să fie aşezat într-una din criptele regale din interior.  

UPDATE ora 15:53: Sicriul a fost purtat de opt militari și depus în fața lăcașului de cult, unde se ține o slujbă ortodoxă.


    foto: Oana Neacşu
foto: Oana Neacşu

UPDATE ora 15:44: Cortegiul funerar a ajuns cu 44 de minute întârziere la Noua Catedrală. Slujba va dura 30 de minute.

UPDATE ora 15:37: Cortegiul a ajuns în Curtea de Argeș și se îndreaptă spre Noua Catedrală, acolo unde va fi ținută o slujbă religioasă, la finalul căreia va fi înmormântată Regina Ana.

UPDATE ora 14:40: În scurt timp, Regina Ana ajunge la Curtea de Argeș. Piatra funerară a soției Regelui Mihai este extrem de simplă. Pe ea scrie doar "Ana".

UPDATE ora 13:00: Mașina mortuară mai are de parcurs aproximativ 120 de kilometri până la catedrala de la Curtea de Argeș.

UPDATE ora 11:40: Cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeș. Miile de oameni din Piața Palatului Regal aplaudă continuu. Mașina mortuară este flancată de 12 militari călare.

Principesa Margareta a ținut un moment de reculegere la căpătâiul mamei sale
Principesa Margareta a ținut un moment de reculegere la căpătâiul mamei sale

UPDATE ora 11:00: Sicriul purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul a fost scos în fața Palatului Regal. Se oficiază o ceremonie romano-catolică.

Slujbă ortodoxă în Sala Tronului
Slujbă ortodoxă în Sala Tronului

Membrii Familiei Regale s-au așezat la căpătâiul Reginei Ana, în așteptarea slujbei religioase ortodoxe ținute de Patriarhul Daniel. Reprezentanților Familiei Regale a României li s-au alăturat membrii Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei și Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe.


    Principesa Margareta a ținut un moment de reculegere la căpătâiul mamei saleFoto: Digi24
Principesa Margareta a ținut un moment de reculegere la căpătâiul mamei saleFoto: Digi24

Slujba din fața Palatului Regal
Slujba din fața Palatului Regal

Imagini de la funerariile Reginei Ana

Regele Mihai și Principesa Irina lipsesc


    Regele Mihai
Regele Mihai

Regele Mihai nu poate participa, deși și-a dorit, din cauza stării de sănătate șubrede. În prezent, Regele Mihai locuiește în orașul Aubonne, din Elveția, locul unde cuplul regal a locuit în ultimii ani. 

Principesa Irina, stabilită în Oregon, SUA a anunțat pe Internet că nu va veni să-şi ia rămas bun de la mama sa, regina Ana, „din motive personale”.

„În aceste zile triste, mă gândesc cu drag la mama şi la faptul că nu pot veni în România, în pofida dorinţei Familiei Regale / familiei mele; este foarte trist că nu voi reuşi să-mi iau ultimul rămas bun de la mama, dar întotdeauna voi păstra memoria ei în inima ea. Decizia îmi aparţine, luând-o din motive personale. Voi urmări de departe şi voi fi cu sufletul alături de Familia Regală”, a scris Irina Walker.


    Principesa Irina
Principesa Irina

Regina Ana a murit luni, 1 august, la vârsta de 92 de ani, într-un spital din orașul Morges. Un preot a oficiat o ceremonie religioasă la căpătâiul reginei imediat după ce aceasta s-a stins din viață, în prezența a trei dintre fiicele lui Mihai și Ana- Margareta, Sofia şi Maria. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net