A îngheţat şi cascada!

Ultima actualizare:
Meteorologul Mihaela  Cerednicenco a  înregistrat recordul  de temperatură  al acestei ierni
Meteorologul Mihaela Cerednicenco a înregistrat recordul de temperatură al acestei ierni

Ger năprasnic, nenicule! Să crape pietrele, mai e cum mai e, dar să îngheţe apa în cădere, asta chiar nu vezi orişicând. S-a întâmplat la Braşov, oraş devenit miercuri (20 ianuarie) Polul Frigului în România.

La staţia meteo din Ghimbav, termometrele au înregistrat ieri la răsăritul soarelui temperaturi record pentru iarna aceasta: –29˚C! “Acum (n. red. – ieri la ora 09.00) se înregistrează –25˚C, dar minima zilei a fost de –29˚C.

Elicopterele au zburat  de cinci ori până la Bâlea  ca să-i aducă pe turişti
Elicopterele au zburat de cinci ori până la Bâlea ca să-i aducă pe turişti

Se simte puternic şi aerul este foarte greu de respirat”, ne-a declarat meteorologul de serviciu, Mihaela Cerednicenco. A fost atât de frig, că nici cascadele nu au mai funcţionat cum trebuie: apa a îngheţat în aer, formând ţurţuri de peste 10 metri. Gerul are şi frumuseţile lui, astfel că, în numai câteva ore, “canionul 7 scări” din judeţul Braşov s-a transformat într-un palat de cleştar, spre deliciul turiştilor amatori de fotografie. Priveliştea a fost una spectaculoasă: ţurţurii gigant de pe stânci s-au reflectat ieri toată ziua în oglinda de gheaţă de la baza cascadei. De vis a fost şi pe vârful Omu, unde s-a înregistrat ieri un fenomen mai puţin obişnuit.

Oamenii au fost testaţi  de medicii de pe ambulanţe  şi au primit un ceai cald
Oamenii au fost testaţi de medicii de pe ambulanţe şi au primit un ceai cald

Dacă aici, la înălţime, erau înregistrate de obicei cele mai scăzute temperaturi din ţară, acum a fost mai cald decât “la câmpie”. Din pricina inversiunii termice, spun ­meteorologii, la staţia meteo de la vârful Omu s-a înregistrat o minimă de minus 18˚C, cu 11 grade mai cald faţă de temperatura înregistrată în oraşul Braşov. Şi acesta este doar începutul, spun specialiştii. Până luni, gerul nu se înmoaie nici un pic!

Blocaţi în vârf de munte, la -20˚C

Operaţiune de salvare fără precedent în munţi. Zeci de turişti au fost evacuaţi cu elicopterul, după ce telecabina care asigura accesul la cota 2000, în Munţii Făgăraş, s-a defectat. La Bâlea Lac, zăpada măsoară 90 de centimetri, iar azi-noapte s-au înregistrat minus 20˚C! 72 de turişti, printre care şi 34 de copii, au rămas blocaţi marţi noapte la 2.000 de metri altitudine, tocmai la Bâlea Lac. Ce trebuia să fie o vacanţă la munte s-a transformat într-o aventură foarte riscantă. “Marţi, pe la ora 14.00, a rămas telegondola suspendată. Am stat o oră în ea, eu şi încă şapte persoane… după o oră am reuşit să ajungem sus. S-a spus că e o pană de curent, după care că e defect motorul”, povesteşte un bărbat care a ajuns ieri în siguranţă la baza muntelui, adus de un elicopter al ISU. Într-adevăr, Lidia Bădilă, operator-telecabină, ne-a confirmat că a fost o defecţiune la unul dintre motoare, iar telecabina care asigura accesul de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă a rămas blocată în staţii.


    Elicopterele au zburat  de cinci ori până la Bâlea  ca să-i aducă pe turişti
Elicopterele au zburat de cinci ori până la Bâlea ca să-i aducă pe turişti


    Oamenii au fost testaţi  de medicii de pe ambulanţe  şi au primit un ceai cald
Oamenii au fost testaţi de medicii de pe ambulanţe şi au primit un ceai cald

Cei 72 de turişti nu au avut probleme medicale şi au fost cazaţi în siguranţă la cabanele din zonă. “Am stat la căldură, ni s-a oferit o masă. A fost super ok. La început ne-am panicat, dar în cele din urmă a fost totul ok”, ne-a declarat Miruna, o elevă din Bucureşti. Ea se afla alături de alţi 33 de copii din mai multe ţări, veniţi la un schimb de experienţă în România şi marţi au mers în excursie la Bâlea Lac. Alţii au fost de-a dreptul entuziasmaţi că au trecut prin aşa aventuri: “Am stat la un hotel în munţi. A fost o aventură. A fost o experienţă tare să ne întoarcem cu elicopterul. Mulţumim tututor”, spune Carmen, o portugheză care n-a mai văzut aşa zăpadă niciodată.  Turiştii au fost evacuaţi ieri cu două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie şi cu un elicopter privat şi aduşi în apropierea localităţii Cârţişoară, la aproximativ 60 km distanţă de Sibiu. Aici a fost amenajat un cort unde turiştii au primit ceai cald şi li s-a evaluat starea de sănătate. Patru dintre turiştii care au rămas blocaţi la Bâlea Lac au plecat în miez de noapte cu snowmobilul. “Erau turişti israelieni care dimineaţă aveau avion spre ţara lor. Au solicitat unei firme private să-i transporte, au venit cu snowmobile şi i-au transportat. Noi i-am îndrumat. Au ajuns bine”, ne-a declarat Adrian David, şef Salvamont Sibiu.

Flash vremea

GALAȚI. A zăcut 20 de ore în frig. O femeie de 42 de ani a rămas afară în frig, marţi, după ce i s-a făcut rău, în apropierea localităţii Hanu Conachi, transmite Mediafax. Din fericire, ea a fost salvată după aproximativ 20 de ore, după ce a fost găsită întâmplător de către un localnic. Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polischi, a declarat că femeia prezenta o stare de hipotermie moderată şi degerături la membre. „Ea a fost stabilizată şi transportată la Spitalul Judeţean din Galaţi”, a mai spus dr. Mihai Polischi.BUZĂU. Bătrâni blocați în nămeți. Multe sate din județul Buzău au fost acoperite de zăpada viscolită. Moş Gheorghe are 80 de ani şi locuieşte la marginea satului Bălăceanu cu soţia, potrivit rtv.net.

De când nu mai ninge, bătrânul se chinuie să-și facă drum prin troiene, ca să iasă să-și cumpere medicamente, dar nici pe uliță nu poate înainta din cauză că stratul de zăpadă are pe alocuri și doi metri.   CONSTANȚA. A stat trei zile înzăpezit, pe câmp. Un bărbat, care lucrează ca paznic într-un parc eolian, a fost salvat în ultimul moment. El a rezistat trei zile în mașină, pe un câmp, unde rămăsese izolat în mijlocul troienelor.

„Am intrat la serviciu, duminică dimineață. Din cauza viscolului, am rămas fără energie electrică, fără căldură. Mâncare am avut până ieri (n.r. – marți)”, le-a povestit bărbatul polițiștilor care au reușit să ajungă la el cu ajutorul unei șenilate.Ploieşti. Zeci de prahoveni au ajuns în ultimele 24 de ore la Unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă, după ce au căzut pe gheaţa de pe trotuare, din curtea casei sau chiar de pe stradă. Conform medicilor, în această perioadă a crescut considerabil numărul de contuzii, în general, şi de fracturi costale, cele la nivelul membrelor superioare, membre inferioare, traumatisme craniene.

temperaturi 1 jpeg

Unele forme sunt mai uşoare, altele necesită internare şi chiar operaţii. Cele mai multe cazuri înregistrate sunt cele de contuzii sau entorse, urmate de fracturi. Elena Toma, de exemplu, a avut nevoie de îngrijiri medicale  după ce a căzut pe stradă. Femeia a alunecat pe gheaţă în timp ce mergea spre serviciu şi şi-a rupt mâna. De altfel, tot la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a ajuns şi un bărbat în vârstă de 65 de ani care a suferit degerături la picioare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net