Incredibil! Ministrul Justiției vrea să le dea pușcăriașilor mii de euro cadou

Bani mulți pentru pușcăriași! Cei care s-au aflat după gratii în perioada 2012-2017 ar putea primi despăgubiri pentru condițiile proaste în care au stat: între 5 și 8 euro pe zi. Un calcul arată că un singur deținut va beneficia de până la 12.000 de euro. Proiectul lui Tudorel Toader vine după recursul compensatoriu.

România stă foarte prost la capitolul închisori. Deținuții trăiesc ca în Evul Mediu. Apa curge la duș câte două ore, în anumite zile, au WC turcesc lângă pat, iar de multe ori șoarecii și plojnițele fac casă bună cu ei.

Astfel că suntem prost văzuți la Bruxelles, iar țara noastră este obligată să rezolve urgent problema.

Ba chiar, statul pierde procese pe bandă rulantă la CEDO în fața pușcăriașilor care reclamă condițiile proaste.

Dar, în loc să construiască alte închisori și să le modernieze treptat pe cele existente, ministrul Justiției, Tudorel Toader, vrea să adopte soluția cea mai facilă.

Să le dea bani, câte 5 - 8 euro/zi de detenție, pentru cei care și-au ispășit pedeapsa între 2012 și 2017 și nu au beneficiat recursul compensatoriu.

Sindicaliștii: ”Ar primi câte 12.000 de euro”

tudorel toader, ministrul justitieiZoom
Ministrul Justiției este blamat de sindicaliști
”La o medie de patru ani a pedepsei executate, ar aduce între 8.000 și 12.000 de euro fiecărui fost deținut. Ar fi, în total, câteva sute de milioane bune de euro plătite din taxele și impozitele victimelor. Asta nu rezolvă o problemă uriașă pentru infractori, care înțelegem de la politicieni specializați deja în a le plânge de mila că ar fi și dânșii demni de respect și chiar dezirabili”, au transmis reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor.

Bugetul pentru penitenciare, redus cu 30 de milioane de euro

Tot aceștia se plâng de faptul că anul trecut autoritățile au redus bugetul pentru finanțarea penitenciarelor cu 30 de milioane de euro, echivalentul unei închisori noi sau al modernizarii a peste 8.000 de locuri de cazare.

Totodată, au fost blocate proiectele de construcție și modernizare pentru Penitenciarul Caracal, Penitenciarul Berceni și Penitenciarul Pantelimon. În plus, deficitul de gardieni a crescut, nu au fost plătite către aceștia peste un milion de ore suplimentare, iar agresiunile din pușcării sunt tot mai multe.

În 2017, au fost înregistrate 1.017 acte de violență grave între pușcăriași și 78 la adresa angajaților.

Tot anul trecut, ministrul Justiției a grațiat mii de tâlhari, criminali, violatori, tot ca măsură împotriva traiului post. La fiecare 30 de zile executate, șase le-au fost scăzute.

Mulți dintre ei au recidivat imediat ce au ieșit pe poarta peniteciarelor și au revenit după gratii.

loading...
Loading...