A început marele pelerinaj de Sfânta Parascheva

Ultima actualizare:
maicute care se inchina la moastele sfintei parascheva iasi dl 02 jpeg

Cea mai impresionantă adunare a creștinilor ortodocși din țara noastră a început azi la Iași. În capitala Moldovei, circa 500.000 de oameni sunt așteptați să participe la ceremoniile religioase dedicate Cuvioasei Parascheva, prăznuită la 14 octombrie.

O săptămână de pioșenie, rugăciuni, pelerinaj la moaște, dar și îmbulzeală, nervi și vorbe de ocară aruncate printre dinți. Asta îi așteaptă pe ieșeni și pe toi cei care se duc cu inima deschisă la Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Marele pelerinaj a început în această dimineață cu o procesiune la care au participat câteva mii de oameni. Moaștele Cuvioasei Parascheva și ale altor sfinți ai Bisericii Ortodoxe au fost plimbate pe străzile orașului, dis de dimineață. Mulți enoriași au venit la Iași de duminică, pentru a ajunge la moaște fără a se călca în picioare cu ceilalți. Resturile părintești ale Sfintei sunt motivul principal al prezenței redincioșilor la Iași. Până vineri, circa 500.000 de oameni vor ajunge în dreptul raclei pentru a se închina.

Racala cu moaște au fost scoasă din Catedrala Metropolitană la ora 6.30
Racala cu moaște au fost scoasă din Catedrala Metropolitană la ora 6.30

În acest an, credincioșii se vor putea ruga și în fața raclei cu moaștele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul. Aceasta va fi adusă din Cipru miercuri pentru creștinii ortodocși din România.

Aproape o mie de polițiști se vor afla pe străzile din municipiul Iași pentru a asigura liniștea și siguranța pelerinilor în timpul sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată la 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea și s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Un frate al ei s-a călugărit sub numele de Eftimie și, de-a lungul anilor, a fost ales episcop în localitatea Madite. Ea a plecat de acasă, oprindu-se la Constantinopol, după care s-a stabilit timp de cinci ani la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De aici a plecat spre Țara Sfântă, la Ierusalim. A intrat la o mănăstire în Iordan, unde s-a dedicat postului și rugăciunii. Parascheva a murit la vârsta de 27 de ani, la Epivat. După ce a fost inițial îngropată, trupul său a fost dezgropat și așezat în Biserica Sfinții Apostoli din Epivat, unde a stat 200 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net