Înălțarea Domnului. Tradiții. Obiceiuri. Ce înseamnă Paștele Cailor

inaltarea-domnului.jpg

Înălțarea Domnului
Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la Înviere
Citeste tot despre: 

Înălțarea Domnului se sărbătorește anul acesta la 10 mai, când se împlinesc 40 de zile de la Învierea lui Isus Hristos. Credincioșii nu mai spun „Hristos a înviat!” când se salută ci „Hristos s-a Înălțat!”. Azi este și ultima zi din an când mai putem înroși ouă.

Ce sărbătorim de Înălțarea Domnului

Ziua Înălțării Domnului marchează momentul în care Isus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi în prezența a doi îngeri. În Sfânta Scriptură se spune  că Mântuitorul și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar, pe când îi binecuvânta, s-a înălţat la cer, în timp ce un nor l-a făcut nevăzut pentru ochii lor.

cal-la-pascut.jpg

Cal care paște pe câmp în ziua de Înălțarea Domnului
„Paștele cailor” e o expresie veche care poate fi tradusă „peste mult timp de acum încolo”

Ce înseamnă Paștele Cailor

Când Maica Domnului l-a născut pe Hristos, în ieslea grajdului, animalele au luat şi ele parte la eveniment. Însă, pe cât de cuminţi erau boii şi oile, pe atât de gălăgioşi erau caii.

Mâhnită că pruncul nu avea linişte din pricina nechezatului cailor, Maica Domnului le-ar fi spus animalelor să nu se sature de mâncare decât o dată în an, la Înălţarea Domnului. Astfel, în ziua în care caii „îşi prăznuiesc” Paştele, pentru un ceas, ei se satură de păscut.

Aceasta tradiţie mai este cunoscută şi ca Joia Iepelor și  provin din zona Transilvaniei unde, Paștele avea loc la date diferite.Când ungurii îşi serbau Paştele, românii cereau de la ei caii, ca să-şi lucreze pământul şi invers.Potrivit calculelor calendarului, o dată la 4 sau 7 ani, sărbătoarea Paştilor cădea în aceeaşi zi. De aici a venit şi vorba „la Paștele Cailor”, adică momentul în care caii se odihneau.

Cine este Ispas

Se spune că Ispas a fost martor la Înălţarea Domnului, alături de Apostoli. Şi pentru că era un om bun şi vesel, oamenii ar încerca în această zi să fie bine dispuşi şi să nu-şi caute pricini de supărare. Există o credinţă populară potrivit căreia cel care moare de Ispas ajunge direct În Rai.

traditii-romanesti.jpg

Traditii românești de Înălțarea Domnului
De Ispas, vitele se bat cu leuștean pentru a fi sănătoase
Surs foto: Ziarul de Iași

Înălțarea Domnului: Tradiţii și obiceiuri populare

  • În ziua de Ispas, casele şi mormintele cimitirului sunt împodobite cu crengi de pom tânăr (paltin, nuc), iar la ferestre se pun frunze de leuştean.
  • Despre leuştean se crede că ar fi crescut la piciorul Crucii lui Hristos.
  • Se fac pomeni pentru morţi, se împarte pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu.
  • Este ultima zi din an în care se mai pot roşi ouă, scrie alba24.
  • Sunt marcate vitele şi tăiaţi unii miei.
  • Caii nu sunt puşi la căruţă, primesc fân proaspăt pe săturate, se fac unele rugăciuni, pentru belşug şi sănătatea animalelor.
  • Acum se încheie semănatul plantelor, în special al porumbului, se urcă boii şi juncanii la păşunile montane.
  • În noaptea şi ziua de Ispas se culeg şi sfinţesc flori, frunze şi ramurile de alun, nuc, leuştean, paltin. Se cântă din bucium, să nu se prindă farmecele şi să alunge relele. Fetele şi femeile se încing peste mijloc cu leuştean.

CITEȘTE AICI CUM SĂ VOPSEȘTI CELE MAI FRUMOSE OUĂ ROȘII

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1