Iată ce lefuri vor avea bugetarii din 2018!

Ultima actualizare:

    Profesorii sunt nemulțumiți că nu mai  primesc majorări din această vară
Profesorii sunt nemulțumiți că nu mai primesc majorări din această vară

Nu sunt majorări de la vară în sectorul bugetar, aşa cum s-a promis iniţial, ci de la anul. Asta au anunţat ieri guvernanţii, care au venit cu noul plan de creşteri salariale: 1 ianuarie, respectiv martie 2018.

S-a ales o variantă de lucru

Legea salarizării unitare ajunge miercuri (7 iunie) în Plenul Camerei Deputaţilor, pentru a fi votată. Asta după ce miniştrii de la Finanţe şi de la Muncă au ajuns ieri la un compromis şi au ales una dintre cele patru variante de lucru, care prevede primele creşteri salariale în sectorul bugetar de la 1 ianuarie 2018. În programul de guvernare, această majorare ar fi trebuit să aibă loc de la 1 iulie 2017. ”Au fost patru variante discutate, însă aceasta este varianta finală. De la Ministerul de Finanţe primim 78 de miliarde de lei pentru salarii, în 2018. Toţi angajaţii de la stat vor avea parte de creşteri de 25%, iar de la 1 martie Sănătatea şi Educaţia vor mai primi încă 20%. Anul acesta au mai existat majorări de 20% în administraţie, 50% la Cultură, 20% au mers la bugetarii care erau plătiţi la nivelul salariului minim şi au fost rezolvate sporurile de la Ordine Publică care rămăseseră la nivelul anului 2009”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.

Urmează proteste

Profesorii sunt însă nemulţumiţi de faptul că lefurile mărite au fost decalate şi anunţă că vor ieşi în stradă. ”Ne dorim ca Programul de Guvernare să fie respectat în totalitate, altfel nu mai prezintă încredere”, a declarat Marius Nistor, preşedintele sindicatului ”Spiru Haret”. Întrebat de jurnalişti de ce nu se mai respectă promisiunile, premierul Sorin Grindeanu a evitat să dea un răspuns. ”Pe fond, salariile cresc cu mai mult de 100%. Am spus mereu că e o creştere etapizată”, a punctat liderul PSD, Liviu Dragnea. Ceilalţi bugetari nu au ameninţat deocamdată cu proteste, deşi după 1 ianuarie 2018 vor mai vedea bani în plus abia în 2020 şi 2022.

Fără discriminare între bugetari

Calculul grilelor s-a făcut pe principiul pentru funcţii, studii şi muncă egale, salarii egale. Astfel că de anul viitor, un asistent medical va câştiga între 3.950 de lei şi 5.108 lei, în funcţie de grade, în timp ce un profesor va avea peste trei ani între 3.520 de lei şi 11.337 de lei, iar peste cinci ani între 4.098 de lei şi 13.600 de lei. Militarii şi poliţiştii vor ajunge în 2020 la lefuri între 2.500 de lei şi 8.874 de lei, în timp ce salariaţii din Justiţie între 5.966 de lei şi 14.258 de lei. Artiştii vor avea pe statul de plată un câştig brut cuprins între 6.910 lei şi 10.093 lei. În Diplomaţie, ataşatul va primi, peste 5 ani, 6.571 de lei, consului, 7.169 de lei şi ambasadorul, 11.000 de lei.

Sporuri şi bani de hrană

Totodată, legea prevede sporuri de până la 25%, bani care vor intra în salariul de bază. În plus, toţi bugetarii vor avea o indemnizaţie de hrană, care reprezintă două salarii minime brute, premii de excelenţă. Acestea nu pot depăşi două salarii pe lună de persoană şi doar în limita a 5% din cheltuielile de personal. Toate sporurile nu pot depăşi 30% din cheltuielile de personal, excepţie făcând sporul de muncă de noapte, norma de hrană şi îmbrăcămintea pentru Armată şi Poliţie şi sporul de permanenţă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net