Iată 7 feluri în care îţi dau țeapă escrocii!

Ultima actualizare:

    Verigheta şi inelul de aur găsite pe jos
Verigheta şi inelul de aur găsite pe jos

Te opresc pur şi simplu pe stradă sau te trezeşti cu ei la uşă. Sunt persoane bine îmbrăcate, cu un limbaj elevat, care par oneste şi de încredere, uneori chiar naive.

De multe ori plâng în hohote şi îţi cer să-i ajuţi, alteori te fac să crezi că ai întâlnit afacerea vieţii. Fii cu băgare de seamă! Mai mult ca sigur ai dat peste un escroc. Comisarul Marius Negrescu de la Departamentul Investigaţii Criminale spune să fim foarte atenţi şi ne prezintă cele mai populare  şapte ţepe, cărora rişti să le cazi pradă zi de zi.

Îţi ghicesc şi te lasă fără bijuterii

Verigheta şi inelul de aur găsite pe jos
Verigheta şi inelul de aur găsite pe jos

Profită de faptul că oamenii devin brusc curioşi atunci când vine vorba despre viitorul lor. Şi, fără rezerve, se oferă să le ghicească. ­„Lasă-mă să-ţi ghicesc, am ceva să-ţi zic, un lucru care-ţi va schimba viaţa". Sub pretextul efectuării unor vrăji, ghicitoarele cer bijuterii, ca să meargă vraja, pe care le bagă  într-o pungă. Le distrag atenţia şi schimbă bijuteriile cu unele fără valoare.

Vin cu detergenţi la uşă

Burduşiţi cu sacoşe mari în care spun că au detergent, escrocii bat, în special, la uşile bătrânilor. Îi păcălesc că au o promoţie pe care nu o pot rata  şi îi tentează că dacă cumpără o sticlă, le dă încă trei. În timp ce bătrânul caută banii, hoţii intră în casa şi-i fură lucruri.

Angajaţi falşi la gaze sau telefoane

Îmbrăcaţi în salopete specifice, sună la uşă şi spun că sunt de la firmele de utilităţi şi că au venit să repare curentul electric sau linia telefonului, pentru că unii vecini au făcut reclamaţii că îi bruiază. Ca să devină credibili, infractorii umblă înainte la panoul de control şi defectează intenţionat curentul electric. După ce au convins omul că sunt de bună-credinţă, intră în casa acestuia şi fură tot ce găsesc.  

Escrocheria «loz în plic»

Verigheta şi inelul de aur găsite pe jos
Verigheta şi inelul de aur găsite pe jos

Potrivit Poliţiei, escrocheria se petrece în apropierea agenţiilor Loto. După ce acestea se închid, ţeparii se strâng în grupuri. La un moment dat, unul dintre el spune în gura mare că câştigat la loz în plic, dar că nu-şi poate lua premiul şi că are nevoie de bani pentru că nevasta e în spital. Este dispus să-şi vândă „norocul" pentru o sumă mică, în comparaţie cu marele câştig. Nu vă lăsaţi păcăliţi! Lozul este fals.  

Înşelăciunea cu «împrumutul»

Spun că sunt veniţi din provincie şi se prefac că au suferit un accident sau că au nevoie de benzină şi li s-a furat portofelul. Îi roagă pe trecători să le împrumute bani şi le lasă drept garanţie obiecte „de valoare". În special, bijuterii din aur fals. Aşa cum era de aşteptat, păgubiţii nu-şi mai primesc niciodată banii înapoi.

«Alba-neagra»

Verigheta şi inelul de aur găsite pe jos
Verigheta şi inelul de aur găsite pe jos

Se aşează pe marginea drumului şi stârnesc curiozitatea trecătorilor. Ascund un obiect, de regulă o bilă, sub trei pahare. Într-o zonă aglomerată i se propune unei persoane, în schimbul unei sume de bani, să ghicească sub care dintre pahare este bila. Dacă ghiceşte promite să-i returneze dublul sumei de bani care i-a fost cerută. Bila dispare  fără să-ţi dai seama şi oricât te-ai chinui nu mai „răsare" de sub pahar. Nimeni nu câştigă niciodată, ci doar pierde!

Verigheta şi inelul de aur găsite pe jos

Aruncă pe jos o verighetă, un inel de aur şi aşteaptă. În momentul în care ocheşte o posibilă victimă, se duce grăbit, ia inelul de pe jos şi pare foarte încântat de ce a descoperit. „Tu, viitorul păgubit, când îl vezi, te gândeşti: ia uite, mă, ce baftă şi pe ăsta. După ce a reuşit să facă persoana atentă, schimbă tactica, spune că nu ştie ce ar putea face cu el şi, în plus, are mare nevoie de bani. Propune să vândă bijuteria pe o sumă mică", explică comisarul Marius Negrescu, de la Departamentul Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Capitalei pentru B365.ro. De cele mai multe ori, inelele nu sunt din aur, ci din tinichea.

Atenţie!

Ţinta înşelăciunii poate fi orice persoană.

Cum te fereşti de escroci

„Cetăţenii trebuie să ia în considerare că nimeni nu-ţi oferă ceva gratis. Trăim într-o societate în care nimic nu mai este gratis. Trebuie să ai mereu o doză de suspiciune când este vorba despre premii. Românii au spiritul acesta balcanic în care încearcă să obţină totul mai ieftin. Dacă stăm să ne gândim, a cumpara dintr-un magazin, legal, e mult mai sigur decât de pe piaţa neagră, scapi de riscuri”, sfătuieşte comisarul Marius Negrescu, pe site-ul B365.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net