Guvernul Orban 2. Premierul a depus în Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare

Ultima actualizare:

    Ludovic Orban pregătește terenul pentru alegeri anticipate
Ludovic Orban pregătește terenul pentru alegeri anticipate

Guvernul Orban 2. Ludovic Oerban a depus, azi, în Parlament, lista miniștrilor și noul program de guvernare. Premierul desemnat nu a venit cu nici o schimbare și nici o modificare, componența echipei sale fiind aceeași. Conform legii, în 15 zile Parlamentul trebuie să se reunească și să acorde votul de învestitură.

Ludovic Orban s-a declarat mulțumit de activitatea oamenilor cu care a lucrat timp de trei luni și și-a numit miniștrii oameni competenți, cinstiți, harnici și muncitori. Motiv pentru care atât lista noului cabinet cât și programul de Guvernare au rămas aproape la fel.  

Lista miniştrilor şi Programul de Guvernare au fost înregistrate, luni, la Birourile Pemanente ale celor două camere ale Parlamentului, din acest moment urmând să curgă termenul de 15 zile în care Parlamentul trebuie să acorde votul de învestitură. Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componenţa cabinetului şi programul de guvernare actualizat, a declarat premierul desemnat Ludovic Orban, care a precizat că formula Guvernului rămâne aceeaşi. Orban a precizat că au fost  scoase obiectivele realizate şi au fost adăugate obiective din sfera fondurilor europene, lucrărilor publice şi afacerilor interne. Calendarul audierii miniştrilor în comisiile parlamentare de specialitate si data votului în plenul Camerelor reunite urmează să fie stabilite de conducerile Camerelor.

Prim-ministru: Ludovic Orban         

Viceprim-ministru: Raluca Turcan                   

Ministrul Educației și Cercetării: Monica Anisie                   

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: Virgil Popescu  

Ministrul Afacerilor Externe: Bogdan Aurescu                              

Ministrul Apărării: Nicolae Ciucă    

Ministrul Muncii și Protecției Sociale: Violeta Alexandru           

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației: Ion Ștefan                          

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Costel Alexe                      

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor: Lucian Bode      

Ministrul Finanțelor Publice: Florin Cîțu                           

Ministrul Justiției: Cătălin Predoiu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Adrian Oros       

Ministrul Sănătății: Victor Costache                

Ministrul Afacerilor Interne: Marcel Vela       

Ministrul Fondurilor Europene: Ioan-Marcel Boloș           

Ministrul Culturii: Bogdan Gheorghiu         

Ministrul Tineretului și Sportului: Ionuț Stroe

Ce prevede noul program de guvernare

Desființarea Secției Speciale. Potrivit digi24.ro, noul program de guvernare prevede finalizarea proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților și constituirea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Justiției pentru modificarea Codurilor Penale.

Un nou program RABLA. De asemenea este prevăzut un nou program de investiții pentru comunitățile locale, un plan strategic în agricultură pentru fermele de familie și acordarea licențelor 5G. Programul de guvernare prezentat astăzi cuprinde și un nou program RABLA pentru 60 000 de tichete.

Alegeri anticipate. Ludovic Orban a declarat în cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL că obiectivul său principal sunt anticipatele și că liberalii vor mai avea „încă două programe de guvernare”.

Ce urmează să se întâmple de acum înainte. Pașii către anticipate

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune pentru învestirea Cabinetului, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate.

Guvernul Orban 2 urmează să primească votul de învestitură în Parlament în următoarele 15 zile. Dacă este respins, Președintele României va veni cu o nouă propunere, iar aceasta va fi tot Ludovic Orban. Dacă și de această dată Parlamentul respinge propunerea, Klaus Iohannis are dreptul de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate. Dacă se ajunge până în acest punct, la alegeri parlamentare anticipate, PSD nu va mai primi votul românilor, va pierde puterea și va fi decimat. Alegerile anticipate ar putea avea loc odată cu alegerile locale, adică pe data de 21 iunie 2020. 

Citește și: 

Alegeri anticipate. Ce sunt, cum se declanșează și când vor avea loc

Ultimele alegeri anticipate au fost acum peste 86 de ani, în decembrie 1933

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net