Gripa continuă să facă victime, în România. Numărul deceselor a ajuns la 195

gripa.jpg

Când ai gripă te doare capul
Gripa a făcut noi victime
foto: captura Facebook

Gripa de tip A a mai luat două vieţi. Este vorba despre un bărbat de 84 de ani din Cluj şi o femeie de 83 de ani din Iaşi. Ambii aveacu condiţii medicale preexistente şi nu erau vaccinaţi. Potrivit rapoartelor Institutului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul victimelor a ajuns la 195.

Epidemia de gripă este departe de a fi ridicată. Încă două persoane nevaccinate au murit, zilele trecute, după ce s-au infectat cu virusul gripal de tip A. Aveau o vârstă înaintată, iar organismele lor au cedat. De altfel, persoanele de vârsta a treia intră în categoria persoanelor vulnerabile în faţa gripei.

Ultimele victime ale gripei

Victimele sunt un bărbat de 84 de ani din Cluj, confirmat cu virus gripal tip A, nesubtipat, şi o femeie de 83 de ani din Iaşi, de asemenea confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3. Medicii spun că ambii aveau condiţii medicale preexistente şi nu fuseseră vaccinaţi antigripal.

Mai mult, pe 6 aprilie, o femeie de 61 de ani, din județul Cluj a murit din cauza gripei. Aceasta avea condiții medicale pre-existente cunoscute și nu era vaccinată anti-gripal.

Cu o zi în urmă, pe 5 aprilie, o femeie de 55 de ani, din Brăila, care a fost confirmată cu virus gripal tip A, a murit. Aceasta nu avea condiţii medicale preexistente cunoscute, însă nu fusese vaccinată antigripal.

Vaccinarea este singura metodă prin care gripa poate fi prevenită, spun medicii.

Rapoartele ministerului Ministerului Sănătăţii relevă faptul că, până la data de  24 martie, au fost vaccinate antigripal peste 1.300.000 de persoane din grupele la risc.

Anul trecut 129 de persoane au murit din cauza gripei.

Cum deosebim gripa de răceală

La prima vedere simptomele gripei şi ale răcelii sunt la fel.

Gripa este o boală contagioasă dată de virusul gripal. Pentru această boală există tratament pentru viroze. Gripa debutează cu durere de cap, dureri de ochi, bolnavul are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut, are febră, dureri musculare, dureri articulare şi poate fi prezentă chiar şi diareea.

Persoanelor care prezintă simptome de gripă li se recomandă să meargă imediat la medicul de familie, pentru confirmarea diagnosticului și pentru a primi tratamentul potrivit.

Pe de altă parte, răceala debutează la trei zile de la infectare. Persoanele afectate simt iniţial o senzaţie neplăcută la nivelul cavităţii nazale sau faringelui. Acestea sunt urmate de strănut, rinoree şi stare generală de disconfort.

Epidemia de gripă a fost declarată de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în 30 ianuarie, când erau înregistrate 54 de decese.

Loading...

Citește și

  • Compania americană Google a anunţat joi lansarea, în nouă ţări europene, a unui serviciu ce permite supravegherea răspândirii epidemiilor de gripă, cu ajutorul comunităţii de utilizatori ai Internetului.

  • Alicina este ingredientul- cheie din usturoi care are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antioxidante. Mai mult, usturoiul este o sursă benefică de vitamine și nutrienți. În rândul acestora se regăsesc, mai ales, vitaminele B1, B6, C, dar și calciul, manganul, cuprul și seleniul. Pentru a beneficia de numeroasele calități ale usturoiului, trebuie să-l consumăm crud. Nutriționiștii susțin că atunci când este gătit, usturoiul pierde o cantitate importantă din renumitele sale calități medicinale.

  • Gripa face ravagii în România în acest sezon. Ne aflăm la doar un pas de declararea epidemiei, după ce 36 de persoane au murit în ultimele trei săptămâni. Specialiştii spun că cea mai bună armă contra gripei este vaccinarea. Despre vaccin circulă însă tot felul de „legende”, aşa că iată adevărul din spatele celor mai cunoscute mituri.

  • Numărul deceselor de gripă a ajuns la 34, şcolile şi grădiniţele s-au închis, dar românii nu vor să se vaccineze şi consideră că totul este o exagerare a autorităţilor. Mai mult, în ciuda celor care credeau că oamenii vor evita locurile publice pentru a nu lua virusul, mall-urile din Capitală erau ieri pline de vizitatori care tuşeau şi strănutau, dar declarau relaxaţi că nu le pasă de gripă.