Gazele naturale se ieftinesc pentru populaţie, de la 1 iulie

combustibil-gaze-pret gaze

Comisia Europeană a fost împotriva intervenției statului pe piața gazelor
Consumatorii industriali nu vor beneficia de scăderea prețului gazelor

Veste bună pentru români! Preţurile pentru furnizarea gazelor naturale pentru un număr de peste 3 milioane clienţi casnici vor înregistra o scădere de peste 5 la sută. Anunțul a fost făcut luni de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)

”Această evoluţie este generată, în principal, de scăderea preţurilor celor doi mari furnizori de pe piaţa reglementată a gazelor naturale, şi anume: E.ON Gaz Furnizare România: - 3,71 la sută;  Engie România: - 7,89 la sută”, arată un comunicat al autorităţii preluat de news.ro. Reprezentanţii ANRE spun că principalul element component al preţului final, care a determinat scăderea medie înregistrată pe piaţa gazelor naturale, a fost preţul de 68 lei/MWh de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni. Potrivit specialiștilor, de măsură vor beneficia peste 3 milioane clienţi casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh.
Scăderea nu a fost lipsită de controverse și a fost atacată de Comisia Europeană. Motivul? Reducerea este făcută în urma aplicării controversatei OUG 114/2018, care plafonează prețurile la gazele furnizate de producători, pe o perioadă de trei ani. Inițial, OUG 114, așa cum a fost aprobată în decembrie anul trecut, prevedea plafonarea și pentru unii consumatori industriali, cele mai favorizate fiind combinatele chimice de la InterAgro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. În cele din urmă, potrivit hotnews.ro, fiindcă era profund anticoncurențială, prevederea cu plafonarea prețurilor pentru unii consumatori industriali a fost eliminată. Chiar și așa, Comisia Europeană consideră că plafonarea prețului gazelor la 68 lei/MWh, prin OUG 114/2018, nu respectă cerințele directivei europene privind gazele naturale și, prin urmare și încalcă legislația UE

Loading...

Citește și