Fostul șef de la TVR, Valentin Nicolau, a murit

Ultima actualizare:

    Valentin Nicolau avea 54 de aniFOTO: Arhiva personală
Valentin Nicolau avea 54 de aniFOTO: Arhiva personală

Valentin Nicolau, proprietarul editurii Nemira, fost şef al Televiziunii Române, scriitor şi dramaturg, a decedat, marţi (13 ianuarie), la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator.

Decesul a fost declarat după 45 de minute în care s-au făcut manevre de resuscitare, notează Mediafax.

Valentin Nicolau a fost dus de urgenţă la Spitalul Universitar, marţi seară, fiind în stop cardio-respirator, a declarat pentru aceiași sursă citată medicul Florin Chirculescu.

Nicolau se afla în maşina personală când a început să se simtă rău. Ambulanţa a fost chemată de o altă persoană. Manevrele de resuscitare au continuat la spital.

Chirurgul Florin Chirculescu, un apropiat al lui Valentin Nicolau, a mai declarat pentru Mediafax că nu ştie ca fostul şef al TVR să fi fost cardiac, că acesta se lăsase de fumat şi slăbise.

A lăsat în urmă o soție îndurerată și doi copii, Ana-Maria şi Radu

La 22 noiembri 2014, Valenti Nicolau a fost invitat de jurnalistul Florin Ghioca la un interviu în studioul „Adevărul Live”
La 22 noiembri 2014, Valenti Nicolau a fost invitat de jurnalistul Florin Ghioca la un interviu în studioul „Adevărul Live”

Valentin Nicolau și soția sa, Ana, au împlinit 27 de ani de căsnicie în vara lui 2014. Cu această ocazie, scriitorul a publicat pe Facebook o imagine cu el și soția, din tinerețe
Valentin Nicolau și soția sa, Ana, au împlinit 27 de ani de căsnicie în vara lui 2014. Cu această ocazie, scriitorul a publicat pe Facebook o imagine cu el și soția, din tinerețe

A fost marinar în tinerețe, iar în 2010 s-a apucat să studieze Teologia

  • S-a născut la 22 iunie 1960, la Bucureşti.
  • A urmat cursurile liceului „Spiru Haret” şi apoi s-a înscris la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti, pregătindu-se pentru o meserie în care „ai mult timp liber şi nu ai şefi”.
  • În timpul vacanţelor a lucrat ca hamal, sondor, marinar, meditator de matematică şi fizică şi ca tehnician geofizician pe vase de cercetări marine. A fost „mărţişorist”, pictor, a înrămat şi a vândut tablouri.
  • După absolvirea facultăţii, în 1985, şi până în 1990 a lucrat ca inginer geofizician, şef de echipă de prospecţiuni gravimetrice la Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice şi Geofizice Bucureşti.
  • La doar câteva luni după Revoluţie, în aprilie 1990, Valentin Nicolau fonda Ziarul Ştiinţelor şi Călătoriilor şi-şi dădea demisia de la IPGG, părăsind o profesie în care se impusese după mai puţin de cinci ani de practicare.
  • Editura Nemira s-a născut în 1991, la 22 iulie, şi a însemnat împlinirea unui vis, dându-i şansa de a transforma pasiunea în profesie. În scurt timp, Nemira a devenit una dintre cele mai importante edituri din România şi nu numai, în 2001 fiind desemnată cea mai bună editură europeană de science-fiction la Convenţia Europeană de Science-Fiction.
  • În iulie 2001, Valentin Nicolau a devenit consilier al prim-ministrului pe probleme de cultură, educaţie, cercetare şi turism. În iunie 2002 a demisionat.
  • Între 2002 şi 2005 a fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, funcţie din care a demisionat în iunie 2005, motivându-şi decizia prin presiunile politice exercitate asupra sa şi asupra TVR. În timpul mandatului la TVR, a fost membru în Consiliul de administraţie al EBU (European Broadcasting Union – Asociaţia Televiziunilor Europene).
  • Între 2005 şi 2006 a fost vicepreşedinte al GRIVCO – Grupul de presă Intact.
  • Din 2006 este consultant Lagardère Media pentru România.
  • La începutul anului 2007 a lansat Editura Nemi, specializată în carte pentru copii.
  • În iunie 2007 a devenit membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, funcţie din care a demisionat după numai trei zile, acuzând Consiliul de subordonare politică.
  • În august 2007 începe să emită postul de radio Smart FM, „primul post cultural privat din România” pe care-l fondase la începutul aceluiaşi an.
  • Din octombrie 2007 este profesor asociat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
  • În 2009 susţine un doctorat în Ştiinţele Comunicării la Universitatea din Bucureşti şi publică lucrarea TVR – mărire şi decădere, iar între 2010 şi 2011 urmează cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Universitatea Bucureşti.
  • Din februarie 2010 este profesor asociat la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării şi din februarie 2011, profesor asociat la Universitatea „Transilvania” din Brașov.
  • În noiembrie 2012, a devenit profesor asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
  • În luna iunie a anului 2012, chiar de ziua lui, este ales cu o majoritate zdrobitoare de către angajaţii TVR reprezentant în Consiliul de Administraţie, unde se luptă cu sistemul pervertit şi cu aservirea politică…
  • În ultimii ani, desfăşoară o intensă activitate publicistică, publicând editoriale în Cotidianul sau Jurnalul Naţional, apoi, după ce unul dintre texte i-a fost cenzurat, pe blogul personal, Norii mei. Editorialele sunt adunate în două volume, publicate la Editura Nemira, „Dumnezeu e în sens invers” şi „România feudelor târzii”. Între timp, scrie şi teatru…
  • Aventura lui Valentin Nicolau în lumea literară a început însă cu mult mai devreme. În 1994 îi apărea prima carte de literatură pentru copii, „Bronto, un dinozaur încă mic”, urmată în 1995 de „Bronto, un dinozaur neastâmpărat” şi, ceva mai târziu, în 2008, „Zina Benzina”.
  • Dar în atenţia lumii teatrale a intrat relativ târziu. În 1998, pe scena Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad i se juca prima piesă, „Vi s-a furat un pat”. Abia în 1999 şi 2000 talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele două nominalizări succesive la premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a Marelui Premiu „Camil Petrescu” pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru Ca zăpada şi cei doi, preşedintele juriului fiind criticul literar Nicolae Manolescu.
  • La Teatrul „Nottara”, piesa „Ca zăpada şi cei doi” se joacă din 2002, fără oprire, sub titlul „Uzina de plăceri S.A.”. Piese de teatru i-au fost jucate pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, din Satu Mare, Târgu Jiu, şi adaptate pentru Televiziunea Română şi Teatrul Radiofonic.
  • A publicat mai multe volume de teatru, „Dacă aş fi un înger”, „Ultimul împărat”, „Mai jos de Figueras”, antologia „Taina îngerilor” şi, cele mai recente, „Povești din al nouălea cer” şi „Păstrează copia şi nu uita originalul”. De asemenea, piesa „Taina îngerilor” a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul „Le mystère des anges”, la celebra Editură Lansman. Multe alte piese au fost traduse şi publicate în antologii colective. În cadrul Salonului de Carte de la Paris din primăvara lui 2013, unde România a fost ţara invitată, Valentin Nicolau a participat în calitate de dramaturg.

Frânturi din interviuri

Fiica sa, Ana-Maria, îi calcă pe urme. Din 2011, lucrează în cadrul editurii „Nemira”
Fiica sa, Ana-Maria, îi calcă pe urme. Din 2011, lucrează în cadrul editurii „Nemira”
  • „Dacă lumea Basmaniei nu ar mai exista, ar fi foarte trist. Nu putem trăi fără poveste, fără vise. Omul are nevoie de visare, avem nevoie să ne refugiem într-o lume mai frumoasă decât realitatea ştirilor ieftine  de care avem parte. Ca să parafrazez un citat celebru, aş spune: "Visez, deci exist. Fără vise, lumea ar fi un fel de contabilitate cenuşie”. URMĂREȘTE TOT INTERVIUL PE ADEVĂRUL.RO.

  • „Nu-mi recitesc piesele”, declara Valentin Nicolau. „Ar fi ca şi cum m-aş întoarce la o veche poveste de iubire, am trăit-o cândva, a fost minunată sau chinuitoare, dar nu vreau să mai văd chipul femeii. Poate astăzi nici nu aş mai recunoaşte-o. Prefer să mă îndrăgostesc din nou, de altă femeie, să trăiesc o nouă poveste”.
  • „Ziua trebuie să fii foarte riguros şi să faci treabă bună la editură, iar seara, noaptea, trebuie să fii inspirat. De aici apare incompatibilitatea dintre cele două euri. E un consum nervos destul de mare pe care deocamdată reuşesc să-l suport. Nu mai spun că uneori îţi vin cele mai bune idei tocmai când ai de lucru la editură, şi atunci pe unde scoţi cămaşa? Dar în fine…”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net