Focar cu noua tulpină în Olt? Autoritățile bâjbâie în cazul unui tânăr întors din Marea Britanie și decedat de COVID-19

Ultima actualizare:

    foto: Pixabay
foto: Pixabay

Un bărbat de 34 ani, întors din Marea Britanie și diagnosticat cu COVID - 19, a murit la Spitalul Județean de Urgență din Slatina. Autoritățile au decis abia la patru zile de la deces, după ce alte două rude au fost depistate pozitiv, secvențierea virusului, pentru a afla dacă e vorba de noua tulpină SARS – CoV – 2, varianta B.1.1.7.

Decesul unui pacient tânăr, originar din Stoenești (Olt), are toate elementele unei situații scăpate de sub control. Bărbatul de 34 ani s-a întors din Marea Britanie pe 13 ianuarie. „După câte știm noi, a avut probleme cu legea și ar fi fost expulzat. Din avionul ăla cu expulzați cred că făcea parte“, spune Alexandru Damian, primarul comunei Stoenești, situație confirmată de autorități. „Din câte am vorbit cu medicul de familie, el ar fi venit cu un test negativ din Anglia. Când i-a fost rău, s-a dus la spital și i s-a făcut testul din nou“, adaugă edilul. 

A venit în țară cu “avionul condamnaților” 

Agenții din Olt, care trebuie să verifice dacă se respectă condițiile de carantinare, au primit datele bărbatului abia după două zile, pe 15 ianuarie, de la colegii din Poliția de frontieră. Acum, la două săptămâni de la venirea în țară a tânărului, autoritățile încearcă să afle dacă a fost infectat cu noua tulpină a virusului. 

El a declarat că se izolează la domiciliu și, la o săptămână de la revenirea în țară, a început să se simtă rău. Prin urmare, s-a dus cu familia la Spitalul Municipal din Caracal, unitate suport COVID - 19. Aici a fost investigat radiologic și s-a constatat afectarea pulmonară gravă, scrie adevarul.ro. La testul rapid, rezultatul a fost însă negativ, așa că medicii de la Caracal l-au trimis la spitalul din Slatina, unde sunt tratați și pacienții non -COVID – 19. La această unitate medicală i s-a recoltat o nouă probă, de data aceasta Real Time - PCR, cu rezultat pozitiv, pe 21 ianuarie 2021. Membrii familiei au fost plasați în izolare de-abia în urma anchetei epidemiologice de pe 22 ianuarie, deși bărbatul intrase în contact cu aceștia cel puțin o dată, în momentul transportului la Caracal. 

Pacientul a murit pe 23 ianuarie

Starea pacientului a continuat să se agraveze la Spitalul Județean din Slatina, iar pe 23 ianuarie a murit. „Cauze deces: stop cardiorespirator, insuficiență respiratorie acută, pneumonie, infecție COVID - 19. Comorbidități: obezitate“, precizează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt. 

După înmormântarea tânărului, membrii familiei au solicitat testarea, prin apel la 112. Două dintre teste s-au dovedit pozitive. Este vorba despre mama și de bunica tânărului, care se află izolate la domiciliu, în stare bună. Cu întârziere, autoritățile au început să se întrebe dacă pe bărbat l-a răpus tulpina „clasică“ sau noua tulpină SARS – CoV - 2, varianta B.1.1.7. „Probele recoltate, cât și de la contacți, au fost trimise către un laborator din București, care poate efectua etapa de secvențiere pentru noua tulpină“, a transmis DSP Olt. 

Un caz cu tulpina britanică a noului coronavirus, mult mai contagioasă, a apărut în urmă cu câteva zile la Școala Gimnazială 28 din București. Potrivit rfi.ro, bilanţul infectărilor a ajuns marți la 16, după ce alte persoane au fost testate pozitiv. Secvențierea genetică, în cazul celor infectați, va stabili dacă e vorba tot de tulpina B.1.1.7.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net