Filmare făcută de pompieri la incendiul din Colectiv, ascunsă publicului, procurorilor, Guvernului

Ultima actualizare:

    Imaginile prezentate de ziarul Libertatea arată haos și dezorganizare în rândul pompierilor care au intervenit la incendiul din Colectivfoto: captură/Libertatea
Imaginile prezentate de ziarul Libertatea arată haos și dezorganizare în rândul pompierilor care au intervenit la incendiul din Colectivfoto: captură/Libertatea

Ziarul ”Libertatea” a intrat în posesia unor filmări realizate în noaptea tragediei din clubul bucureștean Colectiv. Este vorba despre un filmuleț de 20 de minute și 40 de secunde realizat de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov ajuns la locul dezastrului și care a fost ținut ascuns până acum.

Ofițerul de pompieri care a decis, acum câteva zile, să ofere imaginile redacției este dintre cei care, în urmă cu 4 ani, după incendiul de la Colectiv, a fost afectat de descoperirile ”Gazetei Sporturilor”. ”Chiar dacă nu ne-a convenit ce ați scris atunci, ați scris adevărul! Iar acum, apropo de toate audierile de la Parchet și de apropierea a 4 ani de la eveniment, am simțit că e normal ca publicul să știe tot adevărul ca să se închidă cercul”, a explicat ofițerul de pompieri, care a cerut păstrarea confidențialității asupra numelui său.Imaginile arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, dar poate fi auzit, conform Libertatea, și cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, înjurând victimele.

”Nu mai aveai ce să stingi. Focul din club era stins, mai rămăsese fum, trebuia să te ocupi de oamenii din exterior. Nu le-au luat nici măcar pulsul, nu s-au aplecat spre ei şi acest lucru a fost imediat vizibil când şefii au văzut imaginile şi, practic, filmarea a fost ascunsă tuturor”, a declarat pentru Libertatea ofiţerul care a furnizat înregistrarea.

”La câteva zile, Centrul Naţional Operaţional din IGSU a cerut filmările. Când le-au văzut, ei au stopat orice folosire a lor pentru că arătau haos, lipsă de organizare şi de preocupare a salvatorilor pentru viaţa umană. Imaginile arătau cu totul altceva decât ISU, IGSU şi DSU pretinseseră oficial”, a adăugat el.

Tatăl victimei cu numărul 64: ”Fiul meu a fost unul dintre cei ignorați”

”Fiul meu a fost unul dintre cei ignorați”, a declarat pentru Libertatea Valter Sienerth, tatăl lui Radu, cel de-al 64-lea mort din Colectiv. ”Haos ca acolo n-am văzut niciodată, așa mi-a zis atunci, iar eu nu l-am crezut. I-am dat dreptate acum, după ce am văzut imaginile. Ne-a spus clar că nu-i baga nimeni în seamă. El s-a ridicat dintr-o grămadă de trupuri. L-au văzut pe picioare și nu l-au luat în serios. A plecat până la urmă mai mult forțat cu o ambulanță. el a fost ultimul care a murit, la Spitalul Floreasca. Arsurile interne au fost prea puternice”, a mai spus bărbatul.

Când, în ianuarie 2016, corpul de Control al Guvernului Cioloș a început evaluarea intervenției de la Colectiv, sursa ziarului Libertatea susține că ”generalul Gheorghe Pop i-a dus un CD lui Raed Arafat, care, realizând ce arată imaginile, a spus să rămână la el. Dar Arafat n-a știut că mai există copii”.

După incendiul din clubul ”Colectiv”, din seara de 30 octombrie 2015, 64 de tineri au murit din cauza arsurilor, 26 imediat și 38 în spital, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Chiar şi acum, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului. 

Citește și:

Coșmarul pe care îl trăiește zilnic o mamă care și-a pierdut copilul în „Colectiv”

Tatăl celei de-a 64-a victime din Colectiv:„Radu era internat alături de pacienți vegheați de poliție”

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net