Fără carne de porc la pelerinajul de Sf. Parascheva

Ultima actualizare:

    Anul acesta, pelerinii nu vor mai  primi sarmale cu carne de porc,  aşa cum s-a întâmplat în alte dăţi
Anul acesta, pelerinii nu vor mai primi sarmale cu carne de porc, aşa cum s-a întâmplat în alte dăţi

Măsuri inedite de ”securitate alimentară”! Autorităţile din Iaşi se tem că numărul foarte mare de pelerini ce vor ajunge în oraş cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva ar putea duce la apariţia unor cazuri de pestă porcină. Până la acest moment, în judeţul Iaşi nu au fost înregistrate focare ale acestui virus.

Temerea mare a reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare e că virusul ar putea fi adus la Iaşi, fără voia lor, de către pelerinii ce urmează să vină din judeţele afectate de pestă, scrie adevarul.ro. Ieri, reprezentanţi ai mai multor instituţii ieşene au stabilit ca în perioada premergătoare pelerinajului, dar şi în timpul evenimentului, să fie organizate filtre care să monitorizeze transporturile de porci din judeţ, în special pe cele clandestine. Verificările vor fi efectuate de reprezentanţii DSV, alături de Poliţia Rutieră, care vor încerca să evite ca în târgurile alimentare ce se vor organiza cu ocazia sărbătorii să se vândă carne infestată.

De asemenea, autorităţile vor intensifica controalele în punctele de trecere ale frontierei din judeţul Iaşi şi vor opri toate maşinele care transportă produse alimentare din porc. În trei puncte de intrare în judeţul Iaşi reprezentanţii DSV vor pune covoare îmbibate cu dezinfectant, în faţa cărora vor fi montate, pe şosea, limitatoare de viteză.Cel mai probabil, locurile unde vor fi montate aceste covoare vor fi Ciorteşti, Scânteia şi Mirceşti, ne-au precizat reprezentanţii DSV. „Cu siguranţă aceste măsuri nu vor oferi 100% garanţia că pesta nu ar putea ajunge în Iaşi. De aceea rugăm pelerinii să nu vină cu produse alimentare de porc la ei, să nu aibă produse din porc în pachetele lor”, a spus, pentru „Adevărul”, Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iaşi. Potrivit unui anunţ al reprezentanţilor Mitropoliei, anul acesta, manifestările dedicate sărbătorii hramului Sfintei Parascheva vor avea loc în perioada 11-14 octombrie. Sunt aşteptaţi peste 200.000 de pelerini. Alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi aduse şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. În paralel, Primăria Iaşi va organiza o serie de evenimente dedicate sărbătorii oraşului. 

Click! spune

În România sunt peste 900 de focare de pestă porcină. Potrivit statisticilor ANSVSA, virusul a fost semnalat în 223 de localităţi din 13 judeţe, cu 952 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. În jur de 150.000 de porci bolnavi au fost sacrificați de autorități. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net