Eu sunt Niza, spaima fugarilor!

Ultima actualizare:

    Agentul Tiberiu Olaru  şi Niza, coechipierul  necuvântător, pe faleza  Dunării, la OrşovaFoto: adevarul.ro
Agentul Tiberiu Olaru şi Niza, coechipierul necuvântător, pe faleza Dunării, la OrşovaFoto: adevarul.ro

Mai rar un aşa angajat! Munceşte fără să ceară salariu, se antrenează zilnic, iar când merge pe teren e cu ochii-n patru! Niza este o femelă din rasa Rottweiller şi apără frontiera de sud-vest a României, la Orşova.

Niza e singurul Rottweiller de la Poliţia de Frontieră Mehedinţi, unde vedetă a fost dintotdeauna ciobănescul german. În ultimii ani, în rândul „angajaţilor” canini şi-au făcut loc şi alte rase, cum ar fi labradorul ori ciobănescul belgian malinois. De aproape şapte ani, Niza execută misiuni de patrulare şi de intervenţie.

“Misiunile devin mult mai uşoare, în primul rând datorită devotamentului unui câine faţă de coechipierul său. Să nu uităm de alte calităţi ale Nizei: inteligenţă şi simţuri foarte dezvoltate”, explică Valeriu Pera, comisar-şef la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

Partenerul câinelui, agentul şef adjunct Tiberiu Olaru, îşi aminteşte cu plăcere momentul în care Niza i-a fost adusă de la Centrul Chinologic de la Sibiu. Deşi lucrase doar cu câini din rasa ciobănesc german, lui Olaru nu i-a fost greu să se familiarizeze cu Rottweiller-ul. În timpul antrenamentelor, agentul e copleşit de loialitatea acestui câine, scrie adevarul.ro. 

“E adevărat, sunt mai încăpăţânaţi şi când sunt mici. La un moment dat, încearcă să te domine, de aceea trebuie să ai un caracter puternic. Mă înţeleg cu Niza din priviri”, zâmbeşte Olaru. La vederea Nizei, infractorii se sperie şi intră în panică. De curând, femela a participat alături de agent la misiuni pe frontiera de vest a României, unde a ajutat la reţinerea unui grup de migranţi. Când au văzut-o, aceştia s-au predat fără să riposteze. 

Click! spune

Pentru că Niza are şapte ani şi se apropie momentul pensionării, poliţistul de frontieră se gândeşte de pe acum că va trebui să găsească o familie căreia să i-o încredinţeze. Condiţia? Să iubească mult această rasă de câini, cu o personalitate puternică, dar foarte devotaţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net