Eu fac cea mai bună zacuscă de pește!

zacusca de peste.jpg

zacusca de peste
Nea Gheorghiță Porceanu spune că face cea mai gustoasă zacuscă de pește
Citeste tot despre: 

Ați terminat pregătirile de iarnă? Dacă vă mai gândiți să mai puneți ceva la borcan pentru iarnă, vă sugerăm zacusca de pește, pregătită de nea Gheorghiță, din localitatea Florica, județul Buzău. El spune că are cea mai bună rețetă din lume.

Nea Gheorghiță Porceanu, din localitatea Florica, județul Buzău, este pescar pătimaș. Nu pierde nici o ocazie să arunce undița. De curând, a fost la baltă și s-a întors  acasă cu un juvelnic plin cu caras și a știut imediat ce va face cu el: zacuscă de pește.

Cum se face cea mai bună zacuscă de pește

Era tot ce îi lipsea din cămara cu bunătăți pregătite toată vara pentru zilele frigurose, când nu se mai găsesc prea multe legume. A pus murături de toate felurile, a făcut zacuscă tradițională, a copt munți de ardei și vinete.

Nea Gheorghiță ne-a spus și nouă rețeta lui secretă pentru zacusca de pește.

Ingrediente zacuscă de pește

5 kg de pește curățat (fără cap, coadă, oase)

1,5 kg ceapă

2 kg roșii bine coapte

2 kg ardei kapia copt (4 kg necopt)

500 g ulei

1 cană oțet

2 linguri bulion

7-8 căței usturoi

Sare, piper, foi de dafin – după gust

Mod de preparare zacuscă de pește

zacusca nea ghiorghita.jpg

zacusca nea ghiorghita
peștele se curăță de cap, coadă și aripioare

Peștele se curăță de cap și coadă, se scot aripioarele, apoi se pune la fiert în apă cu sare și oțet, doar cât să acopere peștele. Se spumează și se fierbe până când desprinde carnea de pe oase.

Se curăță carnea de pe oase și se dă prin mașina de tocat.

Separat se face zacusca, la fel ca cea tradițională. Ceapa tăiată mărunt și morcovul dat prin răzătoare se înăbușă în ulei cu 2 căni de apă în care a fiert peștele, până se înmoaie, apoi se adaugă ardeiul copt, dat prin mașina de tocat.

Se lasă să dea câteva clocote, apoi se pun roșiile făcute suc și bulionul.

Se lasă la fiert, până se leagă sosul, după care se pune peștele dat prin mașina de tocat, piper, foi de dafin și usturoiul tocat mărunt.

Se sărează și se lasă la fiert până când uleiul iese la suprafață.

După ce se oprește focul, se lasă la răcit, se scot foile de dafin și se pune în borcane. Se sterilizează la fel ca orice zacuscă. Poftă bună!

zacusca peste.jpg

zacusca peste
După ce se oprește focul, se lasă la răcit, se scot foile de dafin și se pune în borcane.
Loading...