Emoționant! O bătrânică de 80 de ani a venit cu scăunelul să voteze. ”Obosesc și trebuie să mă așez”

Ultima actualizare:

    Georgeta Stan ne arată semnul victoriei. Speră ca la închiderea urnelor să câștige ”democrația”Fotografii: Sever Gheorghe
Georgeta Stan ne arată semnul victoriei. Speră ca la închiderea urnelor să câștige ”democrația”Fotografii: Sever Gheorghe

Românii s-au mobilizat și au ieșit, astăzi, la vot. Unii dintre ei nu mai veniseră la urne de ani de zile și căutau secția unde erau arondați. Așa se face că intrările în multe circumscripții din București au fost luate cu asalt, la ora prâznului, când prezența la vot era de peste 25%.

Femei însărcinate, părinți cu copii în brațe, tineri cu zâmbetul pe buze, bătrâni în bastoane sau chiar cu scăunelul după ei. Cu toții veneau hotărâți spre secțiile de votare.

La circumscripția 201-202, de pe Bd. Doamna Ghica, din sectorul 2 al Capitalei, am întâlnit-o pe Georgeta Stan. O bătrânică simpatică de 80 de ani, care a găsit o modalitate inedită ca să ajungă pe propriile picioare în fața urnelor: a plecat cu scăunelul de acasă, iar ori de câte ori obosea se așeza ca să-și tragă sufletul.

Bătrâna a spus că a votat pentru Referendum

”Am votat pentru Referendum, am votat pentru viitorul tinerilor".
”Am votat pentru Referendum, am votat pentru viitorul tinerilor".

”Am votat pentru Referendum, am votat pentru viitorul tinerilor. Nu puteam sta acasă într-o zi atât de importantă pentru țară. Merg 200 de metri, obosesc, mă odihnesc pe scăunel. Fiul meu l-a făcut special pentru mine”, ne-a povestit femeia, care după 40 de ani de muncă are o pensie de 1.400 de lei.

Vlad Tudorache are 20 de ani și este pentru prima dată când are dreptul să-și exprime opțiunea politică. A profitat din plin, spune el, ca să le dea o lecție celor care ne guvernează. ”Am votat pentru viitorul tinerilor. Nu am de gând să părăsesc țara”, spune băiatul și face semnul viictoriei, alături de tatăl său.

Soții Liliana și Costel Pâslaru se arată la fel de încrezători și țin să precizeze că votul lor a plecat ”spre Europa, pentru oameni educați care să ne reprezinte corect, dar și împotriva amnistiei și grațierii”.

Alți bucureșteni nu au găsit din prima secția de votare unde erau arondați. Nu mai votaseră de mult timp, însă, erau hotărâți să o găsească.

Și la circumscriția electorală de la Colegiul ”Gheorghe Șincai”, din sectorul 4, era aglomerație, la ora 12.00, când oamenii așteptau câte 20 de minute. Mai târziu, la ora 15.00, se stătea la coadă mai bine de o oră.

Intrau în masă și ieșeau râzând și puși pe glume. ”Am spus ”da” ca la căsătorie”, s-a auzit o doamnă din mulțime.

De la vot au ieșit la terase și în parc

Terasele din Centrul Vechi au fost opțiunea de după vot a bucureștenilor
Terasele din Centrul Vechi au fost opțiunea de după vot a bucureștenilor

După ce și-au făcut datoria de cetățeni, votanții au plecat în parcuri și la terase. Unii s-au plimbat cu bicicletele, alții au luat-o la pas pe aleile însorite ori s-au oprit la o înghețată.

Și terasele din Centrul Vechi au fost opțiunea de după vot a bucureștenilor. Au luat masa și au închinat o bere sau un pahar cu vin ”pentru victoria de diseară.”

Bucureștiul, peste media națională


    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

Prezenţa la vot, în București, la alegerile europarlamentare, a fost la ora 14.00, peste media națională, de 25,62% potrivit datelor Biroului Electoral Central. La nivel național, statistica era de 23,91 %.

Mult mai bună decât cea înregistrată la alegerile parlamentare din 2016 sau la europarlmentarele din 2014, când prezenţa la vot la o oră similiară a fost de 16,68 %, respectiv 12,54 %.

Datele oficiale arată că 18.267.732 de români cu drept de vot au fost înscriși pe liste permanente și speciale.

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net