Elevii vor învăța obligatoriu 16 ani. Cât ține școala în țări europene

Ultima actualizare:

    Anii de învăţământ obligatoriu vor fi extinși treptat, astfel că din 2023 şi copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa micăFOTO: Click!
Anii de învăţământ obligatoriu vor fi extinși treptat, astfel că din 2023 şi copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa micăFOTO: Click!

Propunerile de modificare a Legii educației au fost aprobate. Învățământul obligatoriu a fost extins de la 11 ani, la 16 ani. Astfel, copiii care au împlinit cinci ani vor fi înscriși obligatoriu în grupa mare, începând de anul viitor, ca mai apoi să treacă la grupa pregătitoare. În plus, Ministerul Educației vrea ca și grupele mijlocie și mică să devina obligatorii, treptat, din 2023, respectiv 2030.

Proiectul de modificare a legii educației stabilește că anii de învăţământ obligatoriu vor fi extinși treptat, astfel că din 2023 şi copiii de 4 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în 2030 va deveni obligatorie şi grupa mică.

Inițiatorii legii au motivat deciziile spunând că în mediul rural copiii nu sunt înscriși de părinți la grădiniță, ceea ce face mai dificili primii ani de școală.

Până acum, învățământul obligatoriu începea cu clasa pregătitoare, până în clasa a X-a.

În total, un copil va trebui să facă obligatoriu 3 ani de gradiniţă – grupa mică, mijlocie şi mare, apoi clasa pregătitoare, 4 clase primare, 4 clase la gimnaziu şi 4 clase la liceu. În acest moment obligatorii sunt doar primele două clase de liceu – a IX-a şi a X-a. 

Iniţiatorii modificărilor spun că s-au inspirat de studii ale unor psihologi și pedagogi care lucrează cu copii cu vârste între 5 și 10 ani. Aceștia spun că un copil care a frecventat grădinița se dezvoltă mai ușor.

Încele mai  multe state din Uniunea Europeană, sistemul de învățământ este diferit față de al nostru.

Suedia

Învăţământul obligatoriu e de 9 clase (6/7 - 15/16 ani). Curri­culumul e naţional, dar şcolile au propriile planuri de lucru. Elevii sunt evaluaţi permanent. La sfârşitul claselor a V-a şi a IX-a, dau teste naţionale la cele 3 materii de bază (suedeză, en­gle­ză şi matematică). Până în clasa a VIII-a nu se dau note sau calificative. La final, elevul primeşte un certificat, pe care i se calculează scorul final, luându-i-se notele cele mai bune de la 16 materii. Pe baza acestui rezultat, se continuă studiile.

Anglia

Educaţia obligatorie e de 11 clase (5-16 ani), timp în care elevii dau 4 serii de examene. Rezultatele la teste con­tează pentru continuarea stu­dii­lor. La 7 ani, sunt testaţi la citit, scris şi matematică; la 10/11 ani: la citit, scris, ma­tematică şi ştiinţe; la 13/14 ani:  la engleză, matematică şi ştiinţe. Învăţământul obli­gatoriu se termină, de regulă, cu susţinerea testului General Certificate of Secondary Edu­ca­tion. În învăţământul obligatoriu se studiază religia. De la 13 ani, elevii au cursuri de educaţie sexuală şi sfaturi în carieră.

Spania

Educaţia obligatorie este de 10 clase (6-16 ani). În învăţământul primar,  elevii sunt evaluaţi permanent, pe domenii de stu­diu. În gimnaziu (4 ani), eva­lua­rea se axează pe fiecare ma­terie. La finalul celor 10 cla­se, elevii obţin un certificat de absolvire. Dacă nu îl obţin, primesc un certificat ce atestă că au frecventat şcoala. Diploma de absolvire asigură accesul către învăţământul liceal, care se finalizează cu examen de Bacalaureat, sau către învăţământul vocaţional. Cei care nu au diplomă dau exa­­men pentru învăţământul vocaţional.

Olanda

Învăţământul obligatoriu e de 12 clase (5-17 ani). Până la 16 ani, elevii frecventează şcoala full-time. Până la 18 ani, fac cursuri cel puţin 2 zile pe săptămână. Educaţia primară se axează pe dezvoltarea emo­ţională şi intelectuală, creşterea creativităţii, dobândirea de abi­lităţi sociale, culturale şi fizice. Evaluarea e con­tinuă, prin testări orale şi scrise (două în timpul anului şi una la final). Circa 85% dintre şcoli dau examene naţionale. Rezultatele pot fi incluse în raportul şcolar ce i se dă fiecărui elev. În funcţie de recomandările din raport, elevii se înscriu pentru continuarea studiilor.

Austria

Învăţământul obligatoriu cu­prinde 9 clase (6-15 ani). În cadrul învăţământului primar, elevii sunt evaluaţi cu note de la 1 (foarte bine), la 5 (insuficient), iar la sfârşitul fiecărui an, aceştia primesc un raport cu situaţia la învăţătură. Şcolile au dreptul să-şi stabilească propriile curricule. Învăţământul gimnazial începe la vârsta de 10 ani şi este general, academic şi special. Elevii sunt evaluaţi continuu, iar la sfâr­şitul fiecărui an primesc un ra­port cu evoluţia şcolară. La sfârşitul gimnaziului, elevii sunt admişi la licee prevocaţionale, intermediare, vocaţionale sau la licee academice, fără examen de admitere, ci în baza certificatului de absolvire.

Franţa

Învăţământul obligatoriu cu­­prinde 10 clase (6-16 ani). În şcoala primară, elevii pot repeta un an, dacă profesorii decid că nu au acumulat cunoştinţele necesare. La 11 ani elevii intră la colegiu (şcoala gimnazială), care este împărţit în ani de adaptare, de consolidare şi de orientare către liceu. La sfârşitul colegiului, elevii primesc un brevet pe baza notelor obţinute în ultimii doi ani şi a unui examen naţional final. Brevetul nu este o calificare obligatorie şi continuarea liceului nu depinde de promovarea examenului final.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net