Cine sunt femeile ministru din guvernul lui Dacian Cioloş

Ultima actualizare:

    Elisabeta Lipă (51 de ani, a doua de la strânga la dreapta) a obţinut opt medalii olimpiceFoto arhivă
Elisabeta Lipă (51 de ani, a doua de la strânga la dreapta) a obţinut opt medalii olimpiceFoto arhivă

Va mirosi a parfum fin la şedinţele de Guvern. Dacă se va instala în formula anunţată, Cabinetul Dacian Cioloş va avea şapte femei în componenţă, cele mai multe din istoria Palatului Victoria. Premierul desemnat a spus că a ales profesionişti, oameni deschişi şi integri.

Ceauşescu avea cinci femei în Guvern, toate cu coc. Şi Victor Ponta a avut tot cinci reprezentante ale sexului frumos la masa Guvernului. Iată că Dacian Cioloş va avea şapte miniştri în fustă.

1. Prima femeie general, la Tineret

Cea mai cunoscută nominalizată la fotoliul de ministru este, de departe, Elisabeta Lipă. Cea mai bună canotoare a secolului XX va fi ministru al tineretului şi sportului. Născută la Siret, în judeţul Suceava, Elisabeta Lipă a împlinit în 26 octombrie vârsta de 51 de ani. Ea absolvit în 1997 Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, iar în 2007 Colegiul Naţional de Apărare. În 2009, Lipă a obţinut titlul de doctor în Educaţie fizică şi sport. Ca sportiv, a câştigat opt medalii olimpice, la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice. Din 1 decembrie 2004, a fost avansată în funcţia de chestor de poliţie, echivalentul gradului de general cu o stea.

2. O blondă la Finanţe

Anca Dana Paliu Dragu, 42 de ani,  este  propusă pentru portofoliul Finanţelor. A absolvit în 1996 Facultatea de Finanţe-Bănci din ASE. Şi-a început cariera la Banca Naţională a României (BNR) şi a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar Internaţional timp de 11 ani, până în 2013, când a fost recrutată de Comisia Europeană. În această perioadă, Dragu a participat la toate întâlnirile delegaţiilor FMI cu autorităţile române. Este căsătorită cu un sportiv şi este mama unui băieţel.

3. Prietena Monicăi Macovei, la Justiţie

Cristina Guseth, 56 de ani, propusă pentru postul de ministru al justiţiei, este de 17 ani director al fundaţiei Freedom House România, un ONG care se ocupă cu politici anticorupţie. A absolvit în 1983 Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii Politehnica Bucureşti, iar după Revoluţie a urmat cursuri de comunicare la Atena. Odată cu nominalizarea au apărut fotografii cu Cristina Guseth în vacanţă la malul mării, cu Monica Macovei, fost ministru al justiţiei.

4. Un chimist la Fondurile Europene

Aura Răducu, 59 de ani, propusă pentru portofoliul fondurilor europene, a absolvit Facultatea de Chimie Industrială în 1980. Mai mulţi ani a fost manager de program şi politici europene în cadrul Direcţiei Generale Regio a Comisiei Europene. Ea a lucrat şi la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ca expert pe proiecte de infrastructură şi mediu.

5. Mediator la Dialog Social

Violeta Alexandru, 40 de ani, propusă pentru funcţia de ministrul delegat pentru dialog social, este director al Institutului pentru Politici Publice (IPP) şi mediator autorizat. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, iar de 14 ani este director al IPP, unde desfăşoară activităţi de promovare în domenii precum reforma administraţiei publice, transparenţa instituţiilor şi integritatea aleşilor şi a funcţionarilor. Este căsătorită şi are un copil.

6. «Profa» de la Mediu, premiată de Gorbaciov

Cristina Paşca Palmer, propusă pentru funcţia de ministru al mediului, este specialist în probleme de mediu, a predat la Universitatea Harvard, iar acum lucrează la Comisia Europeană. Ea a fost premiată de fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov pentru “contribuţii semnificative în domeniul mediului”. Cristina Paşca Palmer a beneficiat de burse academice americane şi europene şi este cunoscută ca având o bogată activitate în sfera societăţii civile.

7. Un jurist la Muncă

Claudia-Ana Moarcăş, 48 de ani, este propusă la conducerea Ministerului Muncii. Este profesor universitar, doctor în Drept, specializată în dreptul muncii, a fost adjunct al Avocatului Poporului şi director general în Ministerul de Externe. Predă din 1991 la Universitatea Bucureşti şi a parcurs toate etapele academice, iar acum este profesor universitar. Potrivit declaraţiei de avere din mai 2015, aceasta deţine doar un teren agricol de 65 mp, fără a fi menţionate locuinţe, autoturisme sau alte bunuri.

Click! spune

Luni (16 noiembrie), miniştrii propuşi pentru noul Guvern au primit avize favorabile din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Miercuri, urmează votul în plenul Parlamentului. Partidele au anunţat că vor susţine componenţa Cabinetului Cioloş, cu excepţia partidului lui Tăriceanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net