El este bărbatul care face primul transplant de plămâni din România

Ultima actualizare:

    Mugurel Amariței a spus de multe ori că se simte condamnat la moarte
Mugurel Amariței a spus de multe ori că se simte condamnat la moarte

Premieră medicală pentru țara noastră! În acest moment, la Spitalul Sfânta Maria din București, are loc primul transplant de plămâni din România. Intervenția este condusă de medicul românul Igor Tudorache, venit din Germania.

UPDATE, ORA 13.40

Intervenția de transplant s-a terminat după opt ore, iar pacientul se află acum sub anestezie în secția de Reanimare.

Prelevarea organului a durat aproximativ patru ore, iar după ora 5.00 a început pregătirea pentru transplant.

Întâi a fost transplantat primul lob, iar apoi cel de-al doilea. Cel care va fi salvat este Mugurel Amariției, are 36 de ani și este din Iași.

În urmă cu câteva ore de mare oparație, acesta le-a spus prietenilor: ”Pentru toți prietenii mei, care de-a lungul timpului cât am fost bolnav, ați fost lângă mine mâine (n.r.astăzi) este o zi mare pentru mine. Fac transplantul. Vă mulțumesc pentru tot”!, a scris acesta pe Facebook.

Donatorul are 45 de ani, victimă a unui accident vascular cerebral. Evaluarea donatorului, pentru a certifica starea plămânului, a fost făcută de medicii Alin Burlacu de la Fundeni și de Dragoș Bumbăcea de la Elias, a scris și jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său.

Managerul spitalului a luat decizia ca operația să nu fie anunțată înainte, secretul fiind păstrat chiar și față de unii oameni din sistem.

Până acum, românii cu grave probleme de sănătate așteptau ani de zile pentru a ajunge pe masa de transplant de la clinica AKH Viena, din cauza faptului că în țara noastră nu existau condiții pentru o asemenea intervenție și nici echipe specializate.

Transplantul de plămâni este unul dintre cel mai dificile, pentru că are legătură cu cordul. În România, în jur de 80 de bolnavi ar avea nevoie de un plâmân sănătos.

Un scandal imens a izbucnit, în urmă cu doi ani, în jurul transplantului de plămâni, când, potrivit ministrului Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală ar fi fost autorizat să facă transplant pulmonar fără să fie pregătit pentru așa ceva.

În replică, managerul spitalului, dr. Narcis Copcă, dar și primarul Capitalei, Gabriela Firea, au susținut contrariul și l-au acuzat pe Voiculescu că este rău-intenționat.

Tot la acea vreme, prof. dr. Ioan Cordoș, șeful comisiei de chirurgie toracică a Ministerului Sănătății, declara: „Centrul de la Sfânta Maria nu are pneumologii și infrastructura necesară de urmărire a pacientului transplantat. (...) Dacă nu avem centre de urmărire, procedeul este sortit eșecului. Despre asta este vorba. Să trecem de la spectacol la lucruri esențiale. Viața pacientului. Ca spectacol suntem cei mai buni”.

De asemenea, în 2016, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat un control la „Sfânta Maria” și a concluzionat:

„În cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constata că, deși în structura organizatorică a spitalului este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București).

În privința respectării condițiilor igienico-sanitare, inspectorii au constatat că blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede “circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi”nu sunt îndeplinite. Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile: personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intesivă este folosit și pentru transportul lenjeriei murdare.

În privința sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio stație centrală de sterilizare, iar spațiile existente pentru această activitate nu au nici ele circuite corespunzătoare. La momentul controlului, din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist.”

Marți, a izbucnit din nou scandalul, după ce Voiculescu a scris pe contul său de Facebook:

„Peste 10 milioane de euro cheltuiți fără nicio justificare reală. 1.5 ani fără niciun transplant de plămâni într-un centru acreditat despre care dânsa pretindea că poate face transplant „de mâine dimineață”. NICIUNUL! ZECI de familii nenorocite de niște inconștienți. Gabriela Firea nu are o problemă cu asta, are o problemă cu faptul că spun eu adevărul. 

DE CE nu s-a făcut de un an și jumătate (de când a preluat PSD tot) niciun transplant la spitalul Sf. Maria, transplantul acela despre care spunea că îl blochez eu și că trebuie facut "de maine dimineata"? O invit să explice oamenilor acelora!”

În replică, Gabriela Firea l-a amenințat că îl va da în judecată și l-a acuzat că transmite informații neadevărate:

„Ca să se realizeze o operaţie de transplant, fie că este renal, pulmonar sau de altă natură, trebuie să fie îndeplinite câteva condiţii. În primul rând, să existe organul donat. Am observat că este o campanie negativă dusă în mass-media de un fost ministru al Sănătăţii care are business în domeniul sănătăţii. (…) Îi transmit din nou că ne vom vedea în instanţă pentru că nu se poate juca la nesfâşit de dragul unei cariere politice pe care şi-o doreşte fulminantă, dar ea nu poate fi construită pe minciună”, susţine Gabriela Firea.

Răspunsul lui Vlad Voiculescu nu s-a lăsat mult așteptat: „Gabriela Firea mă acuză că am „BUSINESS” în sănătate. O invit să ne spună tuturor care sunt acelea! Gabriela Firea acoperă în continuare ce s-a întâmplat la Sf. Maria. Îi solicit să facă publice toate CONTRACTELE și documentele de achiziție de la spitalul Sf. Maria!”

Cert este că, la doar câteva ore de la reizbucnirea scandalului, la Spitalul „Sfânta Maria” a început efectuarea primului transplant pulmonar din România.

image
image
image
image
image
image
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net