El e cel mai bogat român din SUA. În adolescenţă, a cântat într-o trupă cu Adrian Pintea

Ultima actualizare:

    George Haber  investeşte acum  în domeniul  inteligenţei  artificiale
George Haber investeşte acum în domeniul inteligenţei artificiale

Bravo lui! George Haber (66 de ani), supranumit peste Ocean „părintele DVD”-ului, a plecat la mijlocul anilor ‘70 în SUA, unde a dat lovitura.

Azi e considerat cel mai bogat român din America, după ce a fondat şi a vândut mai multe companii. Spirit rebel, George Haber a fondat în adolescenţă, alături de viitorul actor Adrian Pintea, o trupă rock and roll. Formaţia cânta la baluri şi în discoteci.

“Câştigam la vârsta aia, în liceu, mai mult decât ambii părinţi împreună. Bani, fete, distracţie, încă de puşti”, îşi aminteşte el. “Eu cântam la chitară bass, iar din trupă mai făcea parte şi regretatul actor Adrian Pintea. El era solist vocal, iar cu noi cântau alţi doi băieţi. Pe atunci nu găseai scule, nu găseai nici un amplificator. De fapt, eu am făcut amplificatoarele pentru chitări, pentru că nu am găsit în magazin. Am mers în bibliotecă şi am găsit o carte în care erau pre­­zentate diverse scheme şi indicaţii despre cum se fac un amplificator şi alte scule utile nouă. Am pus cap la cap aceste informaţii şi am făcut amplificatoare pentru noi. Iar de la amplificatoare la DVD n-a fost o distanţă chiar atât de mare”, se amuză George.

În liceu, la chitară bass.  Adrian Pintea era solist vocal
În liceu, la chitară bass. Adrian Pintea era solist vocal

“Aveam o viaţă bună, dar nu suportam regimul, simţeam că mă sufoc”, spune Haber pentru adevarul.ro. Prin urmare, a plecat din ţară în 1975, iniţial în Israel, apoi, din 1988, s-a mutat în Statele Unite ale Americii. “Israelul i-a plătit regimului comunist, pentru fiecare dintre noi, 5.000 $. Practic, am fost vândut cu banii cu care se vindea, pe vremea aia, o vacă de rasă bună”, explică el râzând.

În Israel, românul a absolvit Facultatea de Electronică Technion din Haifa. Apoi, a plecat în Silicon Valley (SUA) şi s-a angajat ca specialist în circuite integrate. S-a mutat la compania Sun Microsystems, care a fost cumpărată de Oracle, după mulţi ani, apoi şi-a deschis prima firmă. Despre inventarea DVD-ului, George precizează:  “N-am făcut-o singur, ci alături de colaboratorii mei. Am avut şansa să ajung la momentul potrivit, când se făcea trecerea de la analog la di­­gital. Noi am creat primul produs de DVD în software pe calculatoare şi am avut un succes imens. Prima mea companie am vândut-o cu 87 de milioane de dolari. Pe mulţi i-am făcut atunci milionari, dar e drept că şi eu am devenit încă de atunci, din anii ‘90, multimilionar”.Între timp, Haber a mai vândut două companii, iar una dintre ele i-a adus aproape 200 milioane $. Acum, omul de afaceri stabilit în California investeşte sume mari în domeniul inteligenţei artificiale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net