Ei nu mai au voie în biserică

Ultima actualizare:

    Decizie fără precedent a Bisericii Ortodoxe împotriva a trei enoriaşi din Focşani care au fost excomunicaţi
Decizie fără precedent a Bisericii Ortodoxe împotriva a trei enoriaşi din Focşani care au fost excomunicaţi

”Reprezintă o ameninţare pentru unitatea bisericii”. Aceasta este motivaţia pentru care trei enoriaşi din Focşani au fost excomunicaţi de Biserica Ortodoxă Română printr-o decizie a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Măsura este o premieră, este valabilă în toate bisericile din România şi nu a mai fost luată de sute de ani.

Excomunicarea este cea mai grea pedeapsă pentru un creştin. Toţi preoţii din România nu mai au voie să oficieze nici o slujbă pentru vinovaţi iar persoanele care au primit decizia sunt marcate până îşi cer iertare. Din fericire nu se aplică rudelor”, ne-a dezvăluit un preot din Bucureşti, profesor de 27 de ani la Seminarul Teologic, uimit de duritatea măsurii luate de mai-marii Bisericii. Totul a început în luna septembrie a anului trecut, când enoriaşii bisericii „Sf. Andrei” din Focşani au intrat în conflict cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei după ce i-au luat apărarea preotului paroh Giorgică Vatră. Acesta slujeşte de 16 ani în lăcaşul de cult şi a fost ameninţat de „şefii” săi de la Buzău cu mutarea în altă parohie. Motivul? Soţia preotului Vatră deţinea un magazin cu obiecte religioase, lucru interzis de legile bisericeşti.

Deşi în urma scandalului afacerea a fost închisă, preotul nu a fost iertat de pedeapsă, mai ales că enoriaşii bisericii la care slujea au organizat proteste prin care „afuriseau” Arhiepiscopia şi pe cel din fruntea ei, Ciprian. Urmare a acestora, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, întrunit în şedinţă pe data de 7 mai, ca instanţă de judecată bisericească, a luat decizii excepţionale. Trei dintre enoriaşi, consideraţi „capii răzvrătiţilor”, au fost excomunicaţi, adică excluşi din Biserica Ortodoxă, iar alţi opt au fost canonisiţi, respectiv opriţi de la Sfânta Împărtăşanie. Sancţionaţii spun că măsura este una extremă şi nemaiîntâlnită, nedemnă de cei care conduc biserica. „Îmi asum tot ceea ce le-am spus. Că suntem cei care le umplem buzunarele cu bani şi ei ne întorc spatele. Eu sunt un simplu enoriaş al bisericii ortodoxe. Noi venim de bună voie la biserică, nu suntem salariaţii bisericii, nu se poate face aşa ceva. Eu vreau să ştiu în momentul de faţă dacă găsesc calea spre mântuire sau drumul spre iad”, ne-a declarat Nela Panaite, excomunicată pentru opiniile sale. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net