E singur în sat, dar are drum de marmură

satean-1-235699.jpg

sat, satean, singur, drum, marmura
Nea Gheorghe, din Alun, Hunedoara, își amintește vremurile când în localitate trăiau sute de oameni
Foto: Adevărul
Citeste tot despre: 

Au plecat rând pe rând, la oraş. Gheorghe Gheorghesc, de 70 de ani, este singurul care nu a părăsit satul Alun care avea pe vremuri peste o sută de gospodării. În zonă, marmura este peste tot, aşa că drumul şi mănăstirea din zonă sunt construite din acest material preţios.

Satul hunedorean Alun mai are doar un singur locuitor, pe Gheorghe Gheorghesc, acum în vârstă de 70 de ani. Ca să ajungi până la el, trebuie să urci pe un drum lung de 10 km, pavat cu marmură, material scump care este la îndemână în această zonă, denumită Ţinutul Pădurenilor, scrie adevarul.ro. În urmă cu 50 de ani, în sat locuiau o sută de familii, dar acum numai în casa de la numărul 104 mai se simte mişcare.

sat-122566988.jpg

sat, satean, singur, drum, marmura
Satul Alun este la 30 km distanță de Hunedoara
Foto: Adevărul

Rând pe rând, localnicii au migrat spre oraş, dar bătrânul Gheorghe, fost paracliser în biserica din sat, nici nu a vrut să audă. În ”satul înmărmurit”, doar vara este mai populat. Două-trei familii din Hunedoara şi din Deva mai ajung în Alun, pentru a-şi petrece sfârşiturile de săptămână. Pe uliţele cătunului mai trec ciobanii de la stâna înfiinţată la marginea aşezării. Un câine ciobănesc şi nişte sălbăticiuni mai tulbură liniştea de mormânt a satului aproape părăsit.

drum-256669.jpg

sat, satean, singur, drum, marmura
Drumul spre localitate este din marmură
Foto: Adevărul

Gheorghe Gheorghesc are o gospodărie frumoasă în care îşi găseşte de lucru în fiecare zi. Distanţa între Alun şi municipiul Hunedoara este de circa 30 km, dar lui nea Gheorghe îi place să stea în satul de pe deal şi coboară rar la oraş, doar pentru a-şi face provizii.

sateni-52365988.jpg

sat, satean, singur, drum, marmura
Gheorghe Gheorghesc este singur tot anul și doar vara se mai întorc alți foști vecini
Foto: Adevărul
Loading...
 
 

Citește și

  • O bătrână în vârstă de 82 de ani se încăpăţânează să trăiască în comuna Fântânele, Prahova, deşi e singura localnică, de mai bine de 25 de ani. Este departe de civilizaţie, iar singurele vieţuitoare care îi ţin de urât sunt câinii şi pisicile din ogradă.